VadeVi
Un equip de científics idea un sistema per remunerar millor els viticultors

Un equip d’investigadors, entre els quals hi ha científics de la Universitat de Castella – La Manxa (UCLM), ha creat un sistema de comparació entre raïms que podrà ser beneficiós pels viticultors.

Anomenat ‘Grup Operatiu Diferenciació de Qualitat del Raïm en Cooperatives de Castella – La Manxa’, té l’objectiu d’aconseguir que el pagament pel producte sigui més just i equitatiu, ajudant els productors a mantenir el seu mitjà de vida. A més, també permetrà als cellers cooperatius tenir una eina tecnològica per avançar en la diferenciació de la qualitat del raïm, així com la seva retribució sostenible i enfocada al mercat, tal com s’afirma en un article publicat a ‘Vinetur’.

Una eina per millorar la qualitat de vida dels viticultors

Entre els seus objectius, de fet, hi ha la millora de la qualitat de vida dels socis viticultors de les cooperatives, permetent que tinguin una compensació econòmica justa i equitativa i contribuint a la millora de les regions on té lloc l’activitat. Tot plegat s’ha aconseguit gràcies a un programa informàtic especialitzat que facilitarà la presa de decisions relacionades amb la diferenciació de la qualitat del raïm, tenint en compte la tipologia dels productes que s’elaboren i basant-se en criteris tècnics objectius.

Aquest sistema també vol incentivar l’adopció de tècniques de producció sostenibles

Així, entre els objectius d’aquest projecte també hi ha millorar la qualitat del raïm per garantir aquest pagament just i equitatiu, unificar els criteris de diferenciació de la qualitat del raïm la implementació d’un sistema de comparació d’aquesta remuneració.

Un incentiu per a l’adopció de tècniques sostenibles

A més, amb aquest projecte es vol animar els viticultors a millorar les seves pràctiques de conreu respectuoses amb el medi ambient, millorant l’eficiència dels recursos que empren, a zonificar les vinyes segons característiques agronòmiques homogènies, a planificar les veremes per a una elaboració segmentada que millori la qualitat del producte transformat, a establir polítiques i estratègies comercials que generin més valor i, en general, a millorar el posicionament dels cellers cooperatius de Castella – La Manxa tant per la qualitat del producte com pel conreu sostenible de la vinya, tant en producció convencional com ecològica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa