La Unió Europea i els Estats Units han acordat aquest dimarts una treva de cinc anys als aranzels per la disputa pels ajuts a Airbus i Boeing, que tenia un impacte sobre els impostos d’exportació de productes europeus, entre els quals, hi havia vins, olis i formatges, entre d’altres. En el marc de la cimera entre la Unió Europea i els Estats Units, ambdues parts han acordat una ampliació de la suspensió aranzelària que s’aplicarà a partir de l’11 de juliol. Coincidint amb la visita del president dels Estats Units, Joe Biden, a Brussel·les, la Unió Europea i els Estats Units han desencallat l’acord per a una treva en una disputa comercial que dura ja 17 anys. En un comunicat, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que l’acord és un “gran pas” per resoldre la disputa comercial més llarga de la història de l’OMC. En una roda de premsa amb la representant de Comerç dels Estats Units, Katherine Tai, el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Comerç, Valdis Dombrovskis, ha dit que l’acord és un “pas endavant” per resoldre la disputa, dona “més confiança” i reflecteix “la nova relació transatlàntica”.

Per la seva banda, Tai ha afirmat que per als Estats Units era prioritari tancar l’acord amb la Unió Europea durant la trobada a Brussel·les. La representant de Comerç dels Estats Units ha subratllat que “la nova relació de cooperació” millora la igualtat de condicions en el sector i és un “pas” per “fer front a l’amenaça de la Xina”. “És important que hi hagi una igualtat de condicions en el sector a nivell global”, ha coincidit Dombrovskis.

La disputa comercial

La Unió Europea i els Estats Units van acordar a principis de març suspendre durant quatre mesos els aranzels relacionats amb la disputa pels ajuts a Airbus i Boeing i aquest termini acabava el 10 de juliol. Per tant, en cas que no s’hagués tancat un acord, els aranzels s’haguessin tornat a aplicar l’endemà.

Tanmateix, el vicepresident econòmic i responsable de Comerç de l’executiu comunitari, Valdis Dombrovskis, ja va anunciar al maig que estaven negociant amb els Estats Units per tancar un acord abans de la data límit. Dombrovskis s’ha reunit a Brussel·les aquest dilluns, un dia abans de la cimera entre la Unió Europea i els Estats Units, amb la representant de Comerç dels Estats Units, Katherine Tai.

A l’octubre del 2020 l’Organització Mundial del Comerç va donar llum verda a la Unió Europea per imposar aranzels per un valor màxim anual de 3.400 milions d’euros a productes dels Estats Units com a compensació per les ajudes nord-americanes al gegant aeronàutic Boeing. Un any abans, el setembre del 2019, el mateix organisme havia dictat a favor dels Estats Units per les ajudes de la Unió Europea a Airbus, que es va traduir amb aranzels valorats en 6.400 milions d’euros a productes europeus, entre ells el vi, l’oli o el formatge.

Nou comentari