VadeVi
La criança en bóta de pedra arriba a Catalunya amb Ànforum
  • CA
Ous de granit gallex per fer criança de vins
Ous de granit gallex per fer criança de vins | Ànforum

!--akiadsense-->

Ànforum és un projecte innovador que pretén revolucionar l’enologia tal com la coneixem. La criança de vi amb bóta de granit gallec arriba a Catalunya per oferir una nova manera de fer vi.

Amb aquest tipus de criança, fins ara desenvolupada només a Galícia, es pot evitar l’aparició de notes reductives i mantenir la temperatura del vi sense oscil·lacions sobtades. Aquesta mescla de tecnologia i tradició artesanal busca aconseguir una elaboració única. Els creadors d’aquesta nova tècnica asseguren a Vadevi que els vins tenen un caràcter propi que no deixa indiferent ningú.

Fins ara s’han donat a conèixer tres tipus de bótes. Totes tenen forma ovalada, estan fetes artesanalment i són de color blanc. La seva alçada oscil·la entre el metre setanta i els dos metres i tretze centímetres i la part més ampla pot arribar a mesurar un metre i mig. Així, la bóta més gran té una capacitat de 1.635 litres i pesa gairebé tres tones.

Un dels models de bota de granit d'Anforum
Un dels models de bota de granit d’Anforum

!--akiadsense-->

Jesús Maria Cortinas és el sommelier responsable del departament comercial d’Ànforum a Catalunya. Cortinas explica que el més important és que la pedra “mai no et donarà cap altre gust ni aroma que no sigui el del raïm” i assegura que els vins elaborats amb Ànforum tenen “un caràcter propi que ressalta el terrer d’on provenen”.

El vi criat en pedra circula contínuament en espiral i d’aquesta manera les lies mai no es dipositen al fons. A més, com la pedra té una elevada microoxigenació, el temps de producció dels vins és de només cinc o sis mesos.

“La fusta i l’argila emmascaren el gust del raïm donant-li altres tocs. Les bótes de granit aconsegueixen un vi sencer, potencien la fruita i la mineralitat i donen al vi volum en boca”, explica el sommelier. El responsable del projecte a Catalunya afegeix que són vins “amb tanins molt suaus i molta frescor en boca”.

El comercial afirma que ens trobem davant el futur del vi, perquè “poder fer dues criances en un mateix any abarateix molt els costos”. “És un producte únic i amb projecció de futur”, ratifica.

Cortinas ha estat el responsable d’introduir les bótes de granit a Catalunya. El primer celler de casa nostra a utilitzar aquesta tècnica innovadora ha estat Marco Abella, al Priorat. Seguidament s’hi han sumat altres cellers al Pla de Bages i al Penedès. Pròximament s’espera que arribin també a l’Empordà.

L’origen d’aquests ous de granit està a Galícia, on Ànforum porta més de dos anys investigant els avantatges de la criança en pedra. “Alguns cellers de renom com Pazo Torre Penelas de Torres a Rias Baixas, ja utilitzen aquestes bótes i aviat treura’n un vi criat en granit”, explica Cortinas.

Actualment s’utilitza aquest tipus de bóta a Catalunya, Alemanya, La Rioja i Galícia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa