“Aquest format híbrid ha estat una gran idea, perquè més enllà de deixar tastar el producte que fem, enguany podem obrir les portes de casa i presentar el nostre projecte vitivinícola amb més detall”. Qui parla és Miquel Coca, del celler Coca i Fitó (El Masroig), qui s’ha sumat a la proposta de convertir el Priorat en un recinte firal, juntament amb una cinquantena més de cellers de la DO Montsant i DOQ Priorat, que obren les seves portes a totes les persones que es deixen caure per la comarca per participar a la 26a edició de la Fira del Vi de Falset.

“Enguany, la situació sanitària encara no permet celebrar la fira com s’havia fet tradicionalment, de manera presencial, a Falset, continua, però crec que la proposta ha esdevingut un reclam important per atraure persones al Priorat i sobretot, fer-los moure pel territori i que en puguin valorar la diversitat més enllà de la qualitat dels vins que elaborem”, afegeix. 

Coca i Fitó no és l’únic celler que celebra la iniciativa. Des del celler La Placeta (Els Guiamets) també senten que l’experiència està sent molt positiva i enriquidora. Mercè Ramos, propietària del projecte -al costat del seu marit Quim-, comenta que “fa molt de temps que no hem pogut estar en contacte amb el consumidor dels nostres vins, i ara tenim l’oportunitat de retrobar-nos amb ells i de transmetre els valors del nostre projecte a les persones que ens visiten”. 

La Conreria d’Scala Dei (a Escaladei) és un altre dels cellers que obre aquests dies les portes als visitants que s’hi apropen atrets per la Fira del Vi. Estan contents amb l’afluència i encara sumen idees a la seva oferta enoturística per aquests dies. “Diumenge 23 i 30 de maig, farem uns tastos especials del nostre Brugueres Negre”, comenta Natàlia Coto, responsable d’enoturisme del celler. 

Pel que fa al tipus de públic que reben aquests dies, els cellers parlen majoritàriament de visitants locals, destacant el Priorat i altres comarques tarragonines, i també algunes visites de Barcelona. En menor proporció, gironins i lleidatans, i fins i tot, han atès alguna que altra parella d’estrangers. 

Vet aquí una breu ruta per conèixer algunes activitats de les quals es pot gaudir aquests dies de maig al Priorat, sempre amb reserva prèvia

Coca i Fitó ofereix tastos en un turó amb vistes | Fira del Vi de Falset
Coca i Fitó, celler de la DO Montsant, ofereix tastos en un turó amb vistes | Fira del Vi de Falset

COCA I FITÓ: tast de vins amb vistes 

Celler de la DO Montsant format pels germans Coca i Fitó. Elaboració de vins, olis i vermut. Vinyes de conreu ecològic. S’ofereixen experiències enoturístiques amb tast entre vinyes des del balcó de Mas Serraller amb vistes panoràmiques del Montsant, la Terra Alta i el Priorat. L’experiència es completa amb una visita al celler i un segon tast de vins, olis i vermut.

Al Masroig, els germans Miquel i Toni Coca reben els visitants des del projecte Coca i Fitó. “Expliquem qui som, una mica d’història del projecte, ensenyem les instal·lacions del celler, i ens n’anem al mirador que tenim al turó Mas Serraler, des d’on veiem tots els paisatges del Priorat, amb la Terra Alta al fons”, comenta Miquel Coca. “Allí expliquem i ensenyem les nostres vinyes velles de garnatxa i carinyena, les oliveres… Sembla que estem al Vietnam, però enlloc de camps d’arrossars, hi veiem vinyes!, afegirà amb un somriure.  

“Estem en una de les èpoques més boniques de la vinya, continua, i les persones que ens visiten aquests dies tenen l’oportunitat de gaudir d’aquesta magnífica combinació de colors mentre descobreixen alguns dels vins del celler”. Dalt el turó, tasten el Coca i Fitó blanc, Rosa i el Nu, “vins frescos”, dirà en Coca, i un cop tornem al celler, també destapen el coca i Fitó Maragda i el Negre. No contents amb això, complementen la visita amb un tast d’olis DOP Siurana i fan un fi de festa servint un got del seu vermut “Xalar”.

S’ofereixen visites per a grups reduïts, de màxim sis persones, i durant els caps de setmana. Les reserves per participar-hi es poden formalitzar seguint aquest enllaç.

La Conreria d'Scala Dei ofereix tastos comentats | Fira del Vi de Falset
La Conreria d’Scala Dei (DOQ Priorat) dirigeix diverses activitats de tast | Fira del Vi de Falset

LA CONRERIA d’Scala Dei: despullar els vins amb un joc d’aromes 

La Conreria d’Scala Dei (DOQ Priorat), al poble històric d’Escaladei, va ser fundada al 1997 per tres amics, un enòleg, un mestre i un capellà que van seguir el somni de tenir el seu propi celler. Amb 54 hectàrees repartides per tot el Priorat, des dels 200 fins als 700 metres sobre el nivell del mar, produïm vins blancs i negres d’alta qualitat que aconseguim gràcies a que les nostres vinyes tenen una gran varietat d’orientacions, tipus de sols i raïm. Treballem impulsats per respectar l’entorn produint vins ecològics que reflecteixen el terrer i l’ànima del Priorat.

Natàlia Coto, responsable d’enoturisme de la Conreria d’Scala Dei, comenta que actualment ofereixen visites tres cops per setmana, els dijous i divendres a les 12h del migdia, i els diumenges amb possibilitat de reservar a les 11h, 12h o 13h. Fins ara, hi ha hagut sobretot un tast de diverses referències del celler (El Brugueres blanc, Brugueres Negre i Nona), i ara, anuncia, tenen previstos dos plats forts pels propers dies 23 i 30 de maig. 

“Aquests dos propers diumenges inclourem la possibilitat de tastar el Brugueres negre a partir del set “Som Aromes”, és a dir, aprenent a diferenciar entre les diferents aromes que es poden detectar en un vi. “Una nova manera d’apropar-se a un vi”, dirà la responsable d’enoturisme del celler, “però sobretot, un joc que segur que serà molt divertit i del que gaudiran totes les persones que vulguin sumar-se a la proposta”. 

Les reserves per participar en aquesta activitat especial o per visitar el celler i gaudir dels vins del celler, es poden fer seguint aquest enllaç.

La Placeta és un celler que hi ha als Guiamets | Fira del Vi
La Placeta, dins la DO Montsant, és un celler que hi ha al municipi dels Guiamets | Fira del Vi

LA PLACETA: descobrir un celler familiar arrelat al territori  

El Celler La Placeta (DO Montsant) és un celler familiar iniciat l’any 2014 pel Quim i la Mercè. Les vinyes estan ubicades a Els Guiamets (DO Montsant) i són treballades de manera ecològica. La seva producció se centra fonamentalment en un vi blanc, el Blanc ecològic la Placeta, amb l’objectiu de recuperar la producció de blancs que tradicionalment s’havia fet als Guiamets i que actualment havia quasi desaparegut.  Per tal d’assolir el seu objectiu, han fet noves plantacions de garnatxa blanca. Elaboren també el Rosat ecològic la Placeta, Negre ecològic la Placeta, el Càdec, un criança de vinyes velles i el Dolç la Placeta.

El nostre és un celler urbà”, dirà Mercè Ramos, responsable del projecte La Placeta juntament amb el seu marit Quim; “i en el nostre cas, com les vinyes queden una mica apartades, hem decidit fer les activitats exclusivament al celler”. 

Aquest celler ofereix un “tast de vins a peus de tina”, que seran tres o quatre referències depenent del temps i de la disponibilitat dels visitants, que “ens permeten donar a conèixer el projecte, el món rural i la nostra manera d’entendre la viticultura”, diu Mercè. 

“Som un celler familiar, ecològic, amb una gran consciència que cal tenir cura de l’entorn”, afegeix. “Projectes petits que fem vi, que creiem en la nostra aposta però sobretot que volem arrelar i preservar tot el que han fet antigues generacions i ser capaços de deixar en herència un territori cuidat perquè el puguin seguir cuidant i gaudint les generacions del futur”, explica Ramos.

Vivim en un entorn extraordinari, comenta Ramos, i un dels nostres grans reptes és transmetre justament aquesta riquesa”. Aquests dies de Fira tenim l’oportunitat d’explicar-ho a moltes més persones”, conclou. 

Les reserves per visitar La Placeta es poden formalitzar seguint aquest enllaç

Nou comentari