VadeVi
La declaració del Priorat com a Patrimoni Mundial de la Unesco haurà d’esperar
  • CA
Vinya del Priorat

!--akiadsense-->

“No és un final. Ha de quedar clar que és una retirada estratègica”. Són declaracions de Roser Vernet, coordinadora de l’Associació Prioritat impulsora de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la Unesco.!--akiadsense-->

El Ministeri d’Educación, Cultura i Esports, organisme que té la competència per decidir en la tramitació de les candidatures a Patrimoni Mundial, ha optat per retirar, de manera estratègica, la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO, amb la qual cosa la candidatura prioratina no serà examinada en la propera sessió del Comitè del Patrimoni Mundial, que ha de celebrar-se a Bakú (Azerbaidjan) la primera quinzena de juliol. Tant la Generalitat com els impulsors prioratins de la candidatura comparteixen aquesta decisió estratègica del ministeri, que “cal emmarcar en la normalitat d’aquesta mena de processos i que no representa, en cap cas, cap mena de renúncia a una futura inscripció d’aquest paisatge cultural”, deia Vernet en declaracions a Vadevi.

Aquesta decisió s’ha pres després de l’informe d’avaluació no vinculant d’ICOMOS, l’organització internacional consultiva de la UNESCO, un pas previ a la reunió en la que els Estats decideixen formalment quines són les candidatures que s’accepten i quines no.

L’informe d’ICOMOS, que considera “espectacular” el dossier informatiu presentat pel Priorat, desaconsella la seva inscripció perquè no queda prou demostrat el seu “Valor Universal Excepcional”, que és un dels factors determinants.

Davant aquest fet, els impulsors de la candidatura (integrats en la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, en la qual hi ha representada la societat civil a través de l’associació Prioritat, el Consell Comarcal, la Diputació de Tarragona i diverses conselleries del govern de la Generalitat) comparteixen la decisió ministerial, i seguiran treballant per demostrar a ICOMOS la idoneïtat de la candidatura, que representa una tipologia de paisatge que mereix ser inscrit a la llista del Patrimoni Mundial.

“No tenim dubtes del valor de la nostra candidatura, simplement és que ho he d’explicar millor” explica Vernet. “Aquest era un risc que ja sabíem que corríem. Des del començament sabíem que la nostra candidatura tenia una certa singularitat i no era de fàcil comprensió perquè la realitat del paisatge policultiu divergeix del clàssic concepte d’espectacularitat. La nostra riquesa no és ni amb les dimensions, ni amb el monocultiu, habitual a altres llocs del món que han aconseguit aquesta declaració” afegia.

Així i tot, Vernet recorda que això és un pas més que entra dins de la normalitat, “aconseguir la declaració de Patrimoni Mundial no és l’objectiu final, no ho ha estat mai. El que volem és que sigui un instrument de protecció i de reclam pel territori”.

Conscients que “aquesta opció estratègica no altera en absolut la nostra convicció ni la nostra voluntat, des de la comarca del Priorat se segueix apostant per la candidatura”, i es demana la continuïtat en la implicació de la societat civil, les administracions locals, la Diputació i la Generalitat per seguir treballant amb la plena confiança d’una futura inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial del paisatge cultural agrícola Priorat-Montsant-Siurana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa