VadeVi
Denuncien dos grans cellers per pagar el raïm a preus molt baixos

La Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos (UUAG) ha posat en marxa accions per a denunciar davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) el que consideren “incompliments” de la Llei de la Cadena Alimentària per part dels cellers Félix Solís i García Carrión. Segons afirma el sindicat en un comunicat, els cellers estarien pagant el preu del raïm a preus molt baixos, cosa que ha generat queixes dels viticultors.

Preus inferiors als costos mitjans de producció

La UUAG explica que els costos mitjans de producció, amb l’encariment dels darrers dos anys, es podria situar, per exemple, entre els 0,21 euros el quilo i els 0,46 €/kg a Castella-La Manxa, per a la varietat forcallat, segons si és de secà o de regadiu i si està acollida o no a alguna DO. En el cas de l’ull de llebre, podria estar entre els 0,30 €/kg i els 0,54 €/kg. Els preus que paguen cellers tan grans com Félix Solís i García Carrión, en canvi, són “fins a la meitat i menys” en alguns casos, afirma el comunicat.

Això, per a la UUAG, és un indici que s’està incomplint la Llei de la Cadena Alimentària, que obliga que el preu pagat al productor cobreixi els costos. És per això que els viticultors estan “indignats” pel fet que, amb “un retall de les collites” com el que pateixen, es pagui el raïm a “preus inferiors als de l’any passat”, cosa que “no dona ni per a pagar la verema“. Això ha dut la UUAG a reunir-se amb viticultors de les principals zones productores per aconseguir proves que s’està vulnerant la llei i presentar les denúncies pertinents a l’AICA. A més, es posa a disposició dels viticultors que, amb els papers a la mà, considerin que reben un preu inferior al que marca la llei per incorporar-los a les denúncies.

Posició de debilitat dels viticultors

L’organització subratlla que ha posat en marxa aquesta actuació malgrat les dificultats per la “posició de debilitat” dels viticultors, especialment “davant dels grans cellers“, que afirmen que podrien prendre represàlies davant de les denúncies. En aquest sentit, recorda que el ministeri espanyol d’Agricultura té, des del mes de juny, un Registre de Contractes Agraris on hi hauria d’haver els acords corresponents al raïm d’aquesta campanya, ja que el comprador està obligat a inscriure’ls abans de rebre’l.

Amb aquestes dades, afirma la UUAG, “el Ministeri té material suficient” per poder controlar “amb precisió quirúrgica” i veure qui no compleix la llei. És per això que critiquen el que consideren un “abandó del sector”, i que s’ha “ignorat els viticultors al paquet d’ajudes directes”, malgrat que la mala verema es preveu a conseqüència de la sequera i l’encariment dels costos productius, cosa que els afecta “en la mateixa mesura que als productors de la resta de sectors”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa