VadeVi
Descens de més del 50% d’usuaris de l’alberg de la verema de Vilafranca
  • CA

Aquest dilluns 7 de setembre al matí ha tancat portes l’alberg humanitari que anualment obre a Vilafranca per tal d’atendre els temporers que van al Penedès a cercar feina a la verema.

Ahir mateix, el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Manel Montfort, i el regidor de Benestar Social, Ramon Zaballa, acompanyats de responsables de Creu Roja, van valorar en roda de premsa el funcionament de l’alberg. Pel que fa a les xifres, destaca el descens de 117 usuaris de l’alberg l’any 2014 als 50 usuaris d’enguany. Zaballa va atribuir el descens a una “evolució natural atesa la contractació en origen dels temporers i la creixent i elevada mecanització de la verema”. “Cada vegada hi ha menys feina manual i els temporers que vénen sense contacte tenen poques possibilitats de ser contractats, si no és que un empitjorament de les condicions climatològiques obligués els pagesos a collir precipitadament”, afirmava Montfort. La majoria dels usuaris d’enguany eren de nacionalitat senegalesa o marroquina.

El regidor de Benestar Social explicava que l’alberg, que va obrir portes el 28 d’agost a la Zona Esportiva, ha estat gestionat per Creu Roja Alt Penedès com a resultat del conveni amb l’Ajuntament de Vilafranca i en el marc de les accions previstes a la Campanya de la Verema 2015. Zaballa va afirmar la voluntat de mantenir aquest servei malgrat el descens d’usuaris, ja que “hem d’oferir una atenció social i humanitària a les persones que vénen a cercar feina”. El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Manel Montfort, ho reafirmava dient que cal donar “un lloc per dormir a aquestes persones perquè no estiguin pels carrers”, tot recordant que a l’alberg s’hi podien estar un màxim de 3 dies, temps que es considera suficient per trobar feina. Si aquesta contractació no es feia efectiva, l’Ajuntament de Vilafranca els proporcionava bitllets de tren de sortida de Vilafranca cap a Barcelona o Tarragona.

El funcionament de l’alberg ha tingut un cost de 7.000 €, dels quals l’Ajuntament de Vilafranca n’ha aportat 5.000 i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès 2.000 €. El material logístic per la instal.lació de l’alberg (llits, llençols, mantes, taquilles, etc.) ha estat aportat per Creu Roja.

L’horari d’atenció i acollida ha estat des de les 8 del vespre a 2/4 de 8 del matí de l’endemà. Els serveis subministrats eren llits per dormir, dos kits diaris d’alimentació i serveis bàsics d’higiene. Els usuaris tenien accés, també, a un servei de dutxes i de bugaderia a l’equipament de Creu Roja. Càritas Interparroquial col·laborava en el subministrament d’aliments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa