VadeVi
Dia Internacional de la Garnatxa, la reivindicació d’una varietat ‘versàtil, amb caràcter i que fa territori’

Cada tercer divendres de setembre se celebra el Dia Internacional de la Garnatxa, i enguany coincideix amb aquest 17 de setembre. L’efemèride vol reivindicar aquesta varietat, blanca, negra, peluda, roja o grisa…, la tipicitat i adaptabilitat en molts tipus diferents de sòls; i els vins que neixen sota tots els tipus d’elaboracions imaginables. Hem demanat a diverses veus del vi català que la descriguin per conèixer d’una manera més personal què significa, com encaixa en el nostre imaginari vitivinícola català què és allò que la fa única i singular.

Anna Vicens (sommelier, presidenta Associació Catalana de Sommeliers): “Una varietat de casa, un raïm que ens ofereix tots els colors, blanc, rosat, negre, gris…, i amb una gran riquesa d’aromes primaris. Una varietat golosa fins a tal punt que ens pot arribar a oferir uns vins dolços excepcionals”.

Anna Vicens, presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers
Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers

Frédéric Galtier (periodista, Grenaches du Monde): “Avui, dia de la Garnatxa, m’agradaria compartir un agraïment molt especial a totes les persones que la treballen, i sobretot, un pensament per a tots els viticultors que aquests dies n’estan fent la verema. La garnatxa produeix vins de tots els estils i colors, amb molt caràcter marcat pel territori on està plantada. Té molt futur sense ser dominat. És inclusiva i la seva força. Gran dia de la Garnatxa per a tothom!”.

Víctor Jiménez (sommelier, La Vinícola): “La Garnatxa o Lledoner, ja sigui blanca, roja, negra o peluda, és una de les varietats que més i millor transmet la tipicitat i les característiques del terrer”.

Frédéric Galtier és el delegat del concurs de les garnatxes a Catalunya

Freddi Bassal (Vinus & Brindis, botiga de vins a Barcelona): “Per mi la garnatxa és com les margarides, creix a tot arreu, s’adapta i crec que pot ser es la nostra varietat més polivalent: pots elaborar garnatxes molt dures o molt delicades…, perquè és tant resistent aquesta planta, que és una meravella. Una margarida, no per ser comuna deixa de ser bonica. I per mi, això és la garnatxa”.

I Alonso Duarte (Vinus and Brindis): “És una varietat de raïm que pots trobar en qualsevol zona del món i que té infinitat d’interpretacions, a més a més que permet molt expressar la mà de qui la treballa. Permet expressar allò que tu vols”. Duarte confessa que a casa seva tenen una Garnatxa, ja que és el nom que han triat per anomenar la seva gosseta.

Vinya de garnatxa negra

Eva Plazas (enòloga, Vilarnau): “Per mi la Garnatxa és un raïm fantàstic per poder elaborar un cava rosat elegant i molt delicat. Però també les vinyes de garnatxa són paisatge i territori”.

Maria Cerdà (enòloga, Avenc del Garraf): “Per mi la garnatxa significa casa, territori. És una varietat molt agraïda de treballar de mil maneres maceració carbònica, criança en barrica, espumosos…! M’encanta!”

Des del Vadevi ens sumem a la celebració de la festa, i entre d’altres coses, també volem fer extensible aquesta festa per a tothom, sortejant de la mà de Vinyes Domènech una ampolla en format magnum d’un gran vi de finca de garnatxa negra, el Teixar. Trobareu tota la informació seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa