VadeVi
Disset aspirants opten a convertir-se en millor sommelier de Catalunya 2023

Disset professionals que treballen en el sector de la sommelieria s’enfronten aquest dilluns 27 de març a les proves teòriques i pràctiques que organitza i guia l’Associació Catalana de Sommeliers, enguany des de les instal·lacions de la Societat El Círcol de Reus. Tot plegat amb l’objectiu de proclamar la millor candidatura com a Millor Sommelier de Catalunya de 2023.

Millors sommeliers Catalunya 2022
Ton Colet, millor sommelier de Catalunya 2022, al centre, amb Anna Casabona i Toni Albiol, els dos finalistes de la passada edició | E.V.

Els aspirants d’enguany

En aquesta edició, que transcorre per terres tarragonines, hi competeixen els següents professionals:

Anna Casabona. Sommelier i enòloga per la Universitat Rovira i Virgili i Diploma WSET Londres. Actualment, és sommelier i delegada comercial de Juvé & Camps i Primeres Marques, amb més de 20 anys d’experiència al capdavant del càtering i botiga de vins El Rebost i 7 anys al Celler de Capçanes.

Toni Albiol. Sommelier per l’Escola Espiells, MBA a Belpost i tècnic en Tast de Vins en el Centre Cultural Família Torres. Actualment, fa de director tècnic, gerent i sommelier a l’Enoteca Divins de Martorell. Compta amb un ampli bagatge professional en formació i comunicació de la cultura del vi a ràdio (El Tirabuixó) i TV Baix Llobregat.

Jordi Martínez. Sommelier per la Universitat Rovira i Virgili. Amb ampli bagatge professional és actualment el propietari de la botiga especialitzada Selecte Wine Store a Guissona.

Marta Cortizas. Sommelier a l’Instituto Galego do Vino. Responsable de gestió i organització de Serveis de Restauració al CETT i Diploma WSET3 de Londres. Té experiència laboral al Restaurante Casa Olla i actualment està al Celler de Can Roca.

Melchor Montero. Sommelier i curs d’Especialització en Cocteleria a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona. Té experiència laboral de cap de sala i encarregat a El Doll de Girona i L’arròs & … Restaurant; i actualment és sommelier i director de sala a El Celler de Can Roca.

Alfonso J. Villarejo. Sommelier per la Universitat Rovira i Virgili i Màster en direcció i gestió hotelera a FORST. És Formador a El Villarejo i responsable de restauració als hotels de Port Aventura.

Laia Vico. Sommelier a IPN Ciutat de Mèxic, i curs d’Enologia a Vinexposium. Amb experiència laboral a celler, restauració i botiga especialitzada Wine Palace i actualment propietària de Viavi Vinacoteca.

Joaquim Valls. Sommelier pel CETT. Encarregat de sala i sommelier del restaurant Més Bo. Amb experiència professional a El Celler de Can Roca, Lasarte i Via Veneto, entre d’altres.

Marc Niubó. Sommelier per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. És propietari de la botiga especialitzada en vins, vermuts, espumosos i licors Bodega La Parra de Reus.

Christian Betoret. Sommelier per l’Escola Joviat i tècnic en gestió, qualitat i habilitats directives en restauració. És actualment el responsable d’esdeveniments i sommelier a Mas de la Sala a Sallent.

Paula Cuenda. Sommelier i Tècnic Superior en Direcció de Cuina al CETT i WSET3. Amb àmplia experiència laboral a cuina i sala a la Fonda Xesc, Tres Macarrons, Fina Puigdevall i El Celler de Can Roca, entre d’altres; Actualment és la head sommelier del Normal Restaurant.

Albert Señor. Sommelier per Grameimpuls i Hoteleria i Turisme a l’Escola d’Hostaleria Joviat. Amb ampli bagatge professional en restauració i hoteleria, actualment és el sommelier del QUIRAT Restaurant i opening team de l’IHG Hotels & Resorts.

Toni Trullols. Sommelier pel CETT. Amb experiència laboral en restauració a D&C Beach Club, l’Hotel Hostal Sport de Falset. Actualment és el propietari sommelier a Lo Petit Sommelier.

Carla Camps. Sommelier pel CETT i diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona. Gestió, sommelier i cap de sala al gastrobar a Íntim Espai Cingles Blaus i responsable del departament d’enoturisme i visites al celler Cingles Blaus de Cornudella de Montsant.

Cyril Vermeulen. Sommelier a l’Hotelschool Ter Duinen. Amb experiència laboral a Karmeliet, L’Air du Temps, Maquinze i Hostellerie Saint Nicolas a Bèlgica; des del 2016 sommelier a El Celler de Can Roca.

Núria Vilanova. Sommelier pel CETT. Treballa en comunicació i atenció a client final a la Cooperativa de Falset Marçà i és propietària sommelier de Lo Petit Sommelier.  

Marta Farré. Sommelier, Grau Superior de Direcció de Serveis en Restauració i Grau Mig de Cuina i Gastronomia per la Joviat i diploma WSET2 per Outlook Wine. Amb experiència laboral en restauració al Petit Comitè Barcelona, Almadraba Park Hotel i en el Compartir Restaurant de Cadaqués, entre d’altres. Actualment, fa de sommelier a l’A Ü R T Restaurant.

Proves teòriques i pràctiques

El concurs s’estructura en dues fases. Al matí, tots els aspirants han de passar un examen teòric, una prova de tast escrita de dos vins, un d’ells en un idioma estranger i una prova sorpresa per acabar. Un jurat tècnic, presidit per Carles Aymerich, Sommelier del Mas Marroch (Celler de Can Roca), supervisarà les diferents proves en aquesta primera fase.

Els tres concursants que aconsegueixin la millor puntuació en aquestes proves passaran a la final que se celebrarà a la tarda. En aquest cas, hauran de realitzar una prova sorpresa, una prova de servei, un tast i identificació de productes, la detecció de continguts erronis en una carta de vins, la presa d’una comanda i el suggeriment de maridatges i, finalment, una prova de decantació i estil. En aquesta fase del concurs al jurat s’hi afegiran diferents sommeliers de les comarques tarragonines.

La Nit del Sommelier

El veredicte que donarà a conèixer el Millor Sommelier de Catalunya 2023, es llegirà durant el sopar de celebració de La Nit del Sommelier que es farà el mateix dia 27 al Restaurant del Club Nàutic de Salou. Aquesta activitat s’iniciarà a les 18:30 h al mateix Nàutic on els assistents al sopar podran participar en un showroom en el que es podran tastar vins de les diferents DO catalanes amb presència en l’àmbit de les comarques de Tarragona: DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Conca de Barberà, DO Catalunya, DO Tarragona, DO Penedès i DO Cava.

Viatge gastronòmic per una cuina de proximitat

Posteriorment, quatre Estrelles Michelin (Arnau Bosch, de Can Bosch de Cambrils, Jeroni Castell, de Les Moles d’Ulldecona, Josep Moreno, del Restaurant Deliranto de Salou i Rafel Múria, del Restaurant Quatre Molins de Cornudella del Montsant) proposaran un viatge gastronòmic amb diferents platerets amb productes de cada zona.

Seguidament, durant el sopar elaborat pels germans Cortés, es farà la proclamació del Millor Sommelier de Catalunya 2023, així com la distinció d’altres professionals atorgats per les votacions dels associats de l’ACS: millor comunicador, millor celler, millor iniciativa solidària, millor sala, millor trajectòria i soci d’honor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa