La unió dels escumosos catalans sota una sola Denominació d’Origen continua sent una meta difícil de realitzar. Des que els cellers de la marca col·lectiva europea Corpinnat i Clàssic Penedès, la subzona d’escumosos dins de la DO Penedès, van decidir abandonar la DO Cava, la idea de crear una nova Denominació d’Origen per als escumosos catalans s’ha abordat en diverses ocasions. Fins ara, però, l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) negava la necessitat d’una nova DO, insistint en el fet que els cellers haurien de tornar a la DO Cava, argumentant que la seva marca internacional és més forta i coneguda a escala internacional. No obstant això, amb el canvi de legislatura, Joan Gené, el nou director de l’INCAVI, ha reconegut la demanda del sector per crear una nova DO per als escumosos, però ha posat en dubte la voluntat de Corpinnat i Clàssic Penedès de tirar endavant aquesta iniciativa. Aquesta postura contrasta amb les declaracions de les dues organitzacions i amb la Llei Catalana del Vi que la mateixa organització empara, que impedeix la creació d’una nova DO sense el consentiment de les denominacions existents que comparteixen territori i tipologia de vi. En altres paraules, sense el permís de la DO Cava o un canvi de la llei, la nova DO d’escumosos catalans continuarà com fins ara sent una utopia.
“Sempre donarem suport a la possible creació d’una DO d’escumosos catalans”, explica a Vadevi Francesc Olivella, director de la DO Penedès. Per a ell, com a representant del Consell Regulador de la DO, el pla estratègic que van aprovar el 2021 i que s’allarga fins al 2030 ja posa sobre la taula el suport absolut a la creació d’un nou conjunt que faci valdre els escumosos catalans. “És evident que estarem al costat dels nostres cellers que elaboren escumosos”, continua Olivella. També des de Corpinnat asseguren anar de bracet amb els desitjos de crear aquesta nova organització on es categoritzin els escumosos de Catalunya i es puguin unificar sota una mateixa marca. Ambdues marques eixides de la DO Cava des de fa anys, doncs, són les principals benefactores d’aquesta utòpica nova DO i recorden que sempre han estat disposats a crear-la. Una visió molt diferent té Gené, director de l’INCAVI, qui comentava en una entrevista que la seva legislatura tindria dos pilars essencials: el desplegament de la reforma de la Llei Catalana del Vi i l’aposta per aquesta nova DO conjunta. En el segon punt, però deixava clar que eren les marques actuals qui tenien massa diferències perquè aquesta nova conjunció arribés en un curt termini de temps: “S’ha parlat més d’allò que els separa que no pas d’allò que els uneix”, comentava.
La Llei Catalana del Vi, aprovada el 2020, és la principal raó per la qual la DO d’escumosos catalans no és una realitat. Lluny de les declaracions de Gené, qui dubtava de la voluntat d’unitat de les marques d’escumosos fora de la DO Cava, aquesta norma exigeix que per la creació d’una nova DO és necessari el permís d’altres. En concret, tots els consells reguladors de les Denominacions d’Origen que elaborin la mateixa tipologia de vi i en la mateixa àrea geogràfica tenen dret a vetar la nova estructura. “Mentre aquesta part de la norma no canviï, les altres DO s’hi poden negar i no hi haurà cap problema”, responen des de Corpinnat, que assenyalen la DO Cava com la primera interessada a continuar sent l’única DO integral d’escumosos a Catalunya. Així doncs, podria ser la mateixa normativa que Gené vol començar a desplegar el principal impediment de la creació de la DO d’escumosos catalans i no la manca de voluntat dels cellers.

La fragmentació dels escumosos catalans
Si bé és cert que no hi ha proves per a confirmar que la DO Cava s’oposaria a la creació d’una DO d’escumosos catalans, la realitat és que la fragmentació d’aquest producte a Catalunya ha crescut en els últims anys. El 2017, sis cellers van decidir abandonar la DO Cava i van crear la marca col·lectiva Corpinnat. Actualment, ja són 13 els cellers que elaboren escumosos sota aquesta marca. Anys abans, però, el 2014, la DO Penedès també va decidir crear una subcategoria d’elaboradors d’escumosos dins del seu territori. Clàssic Penedès va néixer per fer valdre el potencial dels vins amb bombolles d’aquesta comarca. Ambdues categories han augmentat el seu volum i notorietat al marge de la DO Cava i serien les principals interessades en unificar esforços per crear un nou paraigua col·lectiu. En canvi, la DO Cava, posicionada ja com la principal categoria d’escumosos a Catalunya no es beneficiaria d’aquesta creació, ja que després d’anys de soledat i lideratge es veuria obligada a competir dins del territori. “Sense un canvi de llei la DO Cava no ho permetrà”, destaquen des de Corpinnat i reiteren que l’opinió i aposta de Gené ha de passar per una reforma de la llei a la qual els elaboradors de cava es podrien oposar.
Dos programes i un objectiu
Tot i que Gené no mencionava les contradiccions de la creació d’una DO d’escumosos catalans amb la pròpia llei, sí que posava sobre la taula les diferències que es desprenien de les converses que havia tingut l’INCAVI amb Corpinnat i Clàssic Penedès. A parer del director de l’organització, ambdues marques i els seus desitjos xocaven prou per a trobar-se dins la mateixa categorització, o almenys això era el que es podia sostreure de les reunions a porta tancada. Tanmateix, però, els requisits per formar part de les marques són més similars del que Gené donava a entendre. Tant Corpinnat com Clàssic Penedès exigeixen una producció ecològica als seus cellers, així com la necessitat d’utilitzar varietats del Penedès, comarca d’ambdues categories. També aposten per les llargues criances, que en el cas de Corpinnat són de mínim 18 mesos i Clàssic Penedès ho abaixa a 15 mesos. Tanmateix, però, hi ha algunes diferències que a simple vista no semblen irreconciliables, però podrien ser la pedra a la sabata de la qual parlava Gené. En primera instància, Corpinnat destaca la necessitat d’una vinificació íntegra a la propietat, mentre que Clàssic Penedès no ho especifica. A part, Corpinnat també demana un cultiu manual i contractes de llarga durada i de preu mínim garantit al viticultor per als cellers que adquireixin raïm a tercers.
En definitiva, la DO d’escumosos catalans és més una ficció que una realitat, però no precisament per culpa de les marques eixides de la DO Cava sinó per les traves burocràtiques que actualment impossibilitarien aquesta nova creació. Mentre l’INCAVI reconeix la seva aposta per la iniciativa sense donar detalls sobre com el desplegament de la llei podria afectar, les categories d’escumosos catalans continuen afirmant que estan al servei d’una possible unificació sota aquesta possible Denominació d’Origen. No obstant això, caldrà esperar veure com l’administració pública posa en marxa la llei per saber del cert sí aquesta utopia acabarà sent una realitat.