VadeVi
La DO Penedès incorpora Vi de Mas i Gran Vi de Mas a la categorització dels seus vins
  • CA

Després de mesos de treball amb els cellers i viticultors de la Denominació d’Origen, el celler Mas Rodó ha acollit aquest dimarts 16 de novembre la presentació de les línies estratègiques que guiaran la DO Penedès en l’actual dècada. Unes iniciatives que han recollit en el Pla Estratègic 2021-2030 i entre les quals hi destaquen elements que reforcen posicionament de qualitat, el respecte per l’entorn –amb la sostenibilitat i l’ecologia com a elements clau–, la destinació única de raïm en l’elaboració de vins, la potenciació de les variants autòctones i l’objectiu d’esdevenir una Denominació d’Origen Qualificada.

A efectes pràctics, han incorporat dues noves categoritzacions dels vins que surten sota la seva empara: els Vins de Mas o Grans Vins de Mas, que se situaran a la punta de la piràmide de qualitat, i que tenen les masies i els masos del Penedès com a elements vertebradors del vi. Segons Olivella, “l’objectiu és singularitzar els vins amb un segell que doni a conèixer al consumidor final la història dels masos penedesencs i gaudir d’uns vins elaborats seguint els màxims criteris d’excel·lència i amb total respecte per l’entorn”.

Els Vins de Mas pretenen donar valor als vins, però també al paisatge, l’entorn i el territori on neixen. Els cellers que vulguin aconseguir algun d’aquests segells hauran de complir diversos requisits, entre els quals:

  • Elaborar els vins amb raïms de les vinyes del mateix mas, a l’entorn de la masia.
  • La masia ha de ser centenària;
  • Les vinyes han de ser de producció ecològica;
  • Els raïms s’han de collir a mà;
  • Els rendiments de les vinyes han de ser inferiors en un 15% a l’establert pels vins de la DO Penedès (que actualment estan entre els 9 i els 11 mil quilos per hectàrea).
Francesc Olivella, director de la DO, durant la presentació del Pla Estratègic 2021-2030 | DO Penedès

A més a més, les vinyes que donin vida a un Vi de Mas han de tenir un mínim de deu anys, i les de Gran Mas, més de vint-i-cinc; i els seus fruits han de destinar-se exclusivament a elaborar aquest particular vi. Demanen també una mínima criança de vuit mesos pels vins blancs i vint pels negres, i també que els vins obtinguin una puntuació superior, del panel de tast, a la requerida a cada vi per formar part de la DO.

Dins d’aquest treball per la potenciació del patrimoni vitivinícola, hi ha la promoció de varietats recuperades que han demostrat una bona adaptació al canvi climàtic per ser resistents a la sequera i presentar una maduració més tardana. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha posat l’exemple de la varietat Moneu, “que es potenciarà com a varietat de referència dels vins negres DO Penedès”.

“Tot plegat, suposa una major exigència qualitativa que ens permet millorar el posicionament dels nostres vins així com esdevenir més reconeguts en tots els mercats”, deia el director de la DO. A més a més, afegia, “aquest ha de ser l’inici d’un camí que ens permeti esdevenir una denominació d’origen qualificada“. “Un camí que s’espera llarg”, deia Olivella, però que inicien amb tota la il·lusió i determinació.

Sigui com sigui, en relació a la nova classificació, ja hi ha una quinzena cellers que han mostrat interès i presentat “candidatura” amb alguns dels seus vins, i a partir d’ara serà un panell qui certifiqui si compleixen els requisits necessaris. Un dels projectes interessats és precisament Mas Rodó, i així ho ha anunciat en el marc de la presentació del nou document estratègic que s’ha dut a terme a les seves instal·lacions de Sant Joan de Mediona.

El mateix pla també estableix l’objectiu d’esdevenir una DO 100% ecològica l’any 2025, i pel que fa als vins escumosos, els Clàssics Penedès, Olivella ha avançat que “s’està valorant crear la seva pròpia DO, i nosaltres els acompanyarem en el camí”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa