VadeVi
Les dones del vi, protagonistes del primer llibre de Zoltan Nagy
  • CA

Reines de copes. Les dones del vi

!–akiadsense–>

Reines de Copes. Les grans dones del vi és el primer llibre de Zoltan Nagy. Ha escollit 50 dones del sector del vi, ha escrit el seu retrat biogràfic i els ha demanat que elles mateixes triin el vi que millor les representa, aquell vi en el qual creuen que està el seu segell més femení. Així el llibre inclou cinquanta professionals i cinquanta vins.

La idea de fer aquest llibre, explicava Nagy en declaracion a Vadevi, va sorgir d’un article en el que va parlar amb quatre dones que fan vi, “vaig pensar que potser el paper de les dones en el sector del vi, que és bàsicament un món d’homes, no estava ben explicat”.

El llibre és una petita mostra, diu l’autor, de com cada dia més enòlogues s’embarquen en el dur treball de les veremes, les maceracions i els remuntats. Com cada vegada hi ha més dones en els departaments de vendes, exportació, comunicació, publicitat, màrqueting, enoturisme i relacions públiques. Com cada vegada hi ha més dones assumint la direcció del celler o liderant el seu propi projecte emprenedor. El llibre és un petit homenatge a algunes d’aquestes dones. Dones joves i dones madures, algunes començant o altres amb llarga experiència, amb diferents orígens i trajectòries, totes elles admirables i amb vides estimulants en el sector del vi.

Nagy ha triat 50 dones, de tot l’estat i 23 d’elles són catalanes com Carme Casacuberta de Vinyes d’Olivardots, guanyadors d’un Gran Vinari d’Or a l’edició 2016. Irene Alemany, enòloga d’Alemany i Corrio que tot just ara acaba de treure el seu vi Microscopi, o Sara Pérez de Mas Martinet i Venus entre d’altres dones del vi. “Fa 7 anys que visc a Barcelona i l’evolució del vi català va fer que inevitablement la presència d’algunes de les protagonistes d’aquesta evolució tinguin una forta presència al llibre”, assenyala l’autor.

Després de les 50 entrevistes, Zoltan Nagy assegura que li ha sorprès “que totes elles, totes aquestes dones no s’han reivindicat a elles mateixes. Totes, sense excepció, han assegurat que el seu esforç i el resultat de la seva feina no hauria estat possible sense la feina d’un equip. Les dones fan vins molt bons i tenen una sensibilitat i una manera de fer diferent dels homes. Ni millor ni pitjor, però sí diferent i això s’ha de poder dir”.

Zoltan Nagy
Zoltan Nagy

!–akiadsense–>

El tàndem Nagy -Tolosa

El llibre el publica Tolosa Wine Books, l’editorial especialitzada en llibres de vins i enoturisme. Lluís Tolosa aposta pel primer llibre de Zoltan Nagy perquè “el sector del vi necessita més llibres, més guies i més comunicadors. I Zoltan aporta desvergonyiment, frescor, joventut, sensibilitat i un gran talent “ explica el sociòleg i autor de diversos llibres sobre vi i enoturisme.

Zoltan Nagy és escriptor de vins, columnista en diferents mitjans digitals. Membre de l’Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi (AEPEV), de la International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (FIJEV) i ha format part del panell de tast dels Premis Vinari.

Nagy va néixer l’any 1989 a la Transilvània romanesa, en una família hongaresa amb cinc germans. Parla cinc idiomes i des de 2010 viu a barcelona. Reines de copes. Les grans dones del vi és el seu primer llibre. I diu que està “molt content del resultat, és una història molt xula pel món del vi: un home que parla de dones a un món que és d’homes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa