VadeVi
La dona rural reivindica igualtat i visibilitat en el seu dia internacional
  • CA

El 15 d’octubre és el dia internacional de la dona rural. Una jornada en què se segueix reivindicant l’ocupabilitat, l’emprenedoria i el treball en condicions d’igualtat d’un sector, el primari, en què encara hi ha poques veus en femení que s’hi dediquen oficialment. Segons dades de 2020, l’agricultura té un 24% de treballadores per compte propi i un 16% ocupades per compte d’altri; xifra que es redueix quan parlem d’activitats marítimes (un 9% i 16%, respectivament) o encara més quan es tracta de l’ocupació de presidència d’organitzacions agropecuàries o pesqueres, on ens apropem un ínfim 3%.

Davant aquest context, unes 150 dones han participat aquest divendres a la jornada tècnica que ha organitzat l’Associació de Dones del Món Rural al celler Herència Altès de Gandesa (Terra Alta). Hi eren també la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en un acte durant el qual també s’ha presentat el Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025, així com el projecte “Dones rurals, dones de les Terres de l’Ebre”, impulsat per l’Institut Català de les Dones.

Les conselleres, a l’esquerra, acompanyades de Núria Altès, propietària del celler Herència Altès | Foto: Govern

“La transformació feminista i verda són indestriables”

En la inauguració de l’acte, la consellera Verge ha volgut ressaltar que “la transformació feminista i la transformació verda són indestriables i són pel conjunt del país, i això implica tenir en compte també la diversitat de les dones, incloses les dones del món rural i marítim”. Verge ha destacat que, per fer efectives les transformacions, cal destinar-hi recursos, “que ja hi són, amb els que s’hi posen a través del Programa de dones del món rural i marítim i des d’Igualtat i Feminismes, que permeten desplegar els serveis de polítiques d’igualtat a Catalunya”.

La consellera ha recordat que, a més de les dues conselleries avui presents, “aquestes transformacions tenen tot el govern darrere; 13 departaments que hi estan compromesos”. Verge ha acabat reivindicant que “el futur és verd i feminista, sinó no hi ha futur, i necessitem la participació de les dones rurals per fer efectives aquestes transformacions”.

El celler Herència Altès, a la Terra Alta | Foto: Herència Altès

“Dones rurals, dones de les Terres de l’Ebre”

Per tal d’avançar en aquestes transformacions verda i feminista, avui s’ha presentat el projecte ‘Dones Rurals, dones de les Terres de l’Ebre’, que vol recuperar la memòria de les dones que han sigut protagonistes en el món rural, visibilitzant i reconeixent les seves experteses i coneixements. La proposta es va iniciar el 2021 a Lleida i enguany arriba a les Terres de l’Ebre. Amb aquesta segona edició del projecte, es pretén difondre les contribucions personals i socials de les dones rurals ebrenques en totes les branques del coneixement i d’activitat nascudes abans de l’any 1947.

El projecte es plasma amb l’edició d’un llibre i d’una exposició itinerant que recull les biografies de 100 dones ebrenques, pertanyents a totes les comarques i municipis de les Terres de l’Ebre i recollides gràcies a la col·laboració d’entitats, ajuntaments i particulars. Aquest projecte, impulsat per l’Institut Català de les Dones continuarà a la resta de vegueries els propers anys.

Jornada de treball de l’Associació de Dones Rurals | Foto: Anna Ferràs, ACN

Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025

Durant la seva intervenció en la jornada, la consellera Jordà ha destacat “el paper fonamental” de la dona rural en el desenvolupament sostenible del territori i ha refermat el seu compromís per continuar avançant en la seva visibilització; afegia que malgrat s’ha “avançat molt en el camp de la igualtat”, continua havent, deia, “força reptes per endavant”.

Un d’aquests reptes, s’afronta de la mà del nou Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025, a través del qual, segons Jordà, es pretén “continuar reduint les desigualtats de gènere i contribuir a una transició social, econòmica i ecològica per a un desenvolupament sostenible de les zones rurals i marítimes”.

El Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025, que pren el relleu dels dos anteriors programes engegats en aquest àmbit, vol contribuir a impulsar l’ocupabilitat i emprenedoria de les dones i generar condicions d’igualtat en les activitats de producció agroalimentària, forestal i marítima. Així mateix, vol millorar la visibilitat i el reconeixement de les dones, reduir els estereotips i impulsar la seva presència en els espais de decisió. A través dels diversos Grups d’acció territorial per a les dones rurals, que es van constituir aquest estiu, es treballarà per impulsar el treball en xarxa i concretar accions que ajudin a assolir aquests objectius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa