«Volem recuperar la cultura del vi». Ho diuen Toni Llongarriu i Marcel Lleonart, impulsors de Femvi.cat. Aquests dos joves solsonins d’adopció que van arribar a la comarca fa 7 anys, han iniciat amb il·lusió un projecte engrescador, recuperar el cultiu de la vinya al Solsonès.

Ara s’estan donant a conèixer, amb la intenció que aquelles explotacions agrícoles del territori que encara preserven algunes vinyes les tornin a conrear, tot recuperant varietats locals i un consum més de proximitat. En unaentrevista al diari digital Naciósolsonès expliquen totes les seves experiències i iniciatives.

Femvi vol ajudar a recuperar la cultura de la vinya i de l’elaboració de vi al Solsonès, comarca del Pre-Pirineu català amb una tradició vitivinícola actualment oblidada.

Emprant raïm de varietats antigues que han perdurat a la comarca, a Femvi elaboren vins de qualitat diferenciada sota un nom que expressa el seu sentiment: Un pam de terra.

Femvi vol fomentar la cultura del vi entre totes les persones que participen del seu procés: productors, comerciants i consumidors, convidant-les a aprofundir en el coneixement de les diferents etapes d’elaboració del vi i dels escumosos, a través de la organització d’esdeveniments i tallers participatius.

Femvi vol ser una empresa referent en la recuperació de la cultura de la vinya i el vi a la comarca del Solsonès i, alhora, posar a l’abast del públic vins que permetin gaudir dels sabors del passat traslladats als nostres dies.

La informació sobre les varietats autòctones i recuperades amb les que elaboren els vins són, segons informen a la seva web:

Raïm blanc: Panser: Solsonès (> 600 m snm). Varietat ancestral que els nostres avis han mantingut des d’abans de l’atac de la fil·loxera (1860) a la regió de Solsona.

Raïm negre: N1 Solsonès (> 600 m snm). Varietat ancestral que els nostres avis han mantingut des d’abans de l’atac de la fil·loxera (1860) a la regió de Solsona, de vinyes centenàries ancestrals.

El vi “Un pam de terra blanc” és un cupatge del pansal autòcton amb macabeu i parellada procedent del Penedès.

El vi “Un pam de terra negre” és un monovarietal de vinyes centenàries ancestrals de la varietat identificada com a N1 Solsonès.

El “Un pam de terra escumós” s’elabora amb parellada procedent del Penedès.


Marcel Lleonart i Toni Llongarriu són els promotors de Femvi.cat FOTO: RAMON ESTANY

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa