VadeVi
El mapa de Catalunya, segons els seus cultius
  • CA

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura (ara Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural), va iniciar l’any 2015 la publicació del mapa de cultius del país a partir de la Declaració Agrària (DUN), l’eina a través de la qual cada propietari registra i descriu quines són les explotacions agràries que treballa.

En el mapa de cultius apareixen georeferenciats els productes declarats amb referència Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles -SIGPAC i conté informació sobre el grup de cultiu al qual pertany el producte (vinya, cereal, cítric, fruita dolça, …), i el sistema d’explotació (secà o regadiu). Com a novetat, enguany s’ha afegit nova informació, incloent la varietat de cultiu declarada, el tipus de sistema de regadiu (per inundació, aspersió, etcètera), i la informació del segon producte quan aquest ha estat declarat.

El mapa interactiu permet fer una cerca i identificar territoris per cultius, analitzant-ho per comarques i municipis, ensenyant de manera detallada quantes són les hectàrees cultivades i el tipus de cultiu que predomina en cadascun dels paisatges del país.

Mapa de Cultius de Catalunya 2021 | captura

L’accés a aquestes dades, segons el Departament, fomenta la utilització de noves tecnologies, impulsa la creació de noves eines i aplicacions per al sector agrari, i, a més, possibilita la seva anàlisi mitjançant processos de Big Data. En paral·lel, afegeixen, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa estatal i comunitària en l’àmbit de transparència i reutilització de les dades de gestió pública per a la ciutadania. Actualment, les dades del SIGPAC es troben publicades d’acord amb els requeriments de la Directiva Infrastructure for Spatial Information in the European Community (INSPIRE).

INSPIRE és una iniciativa de la Unió Europea que estableix una infraestructura d’informació espacial entre els països membres que està dissenyada per ajudar a fer que la informació espacial o geogràfica sigui més accessible i interoperable per a una àmplia gamma de propòsits que donen suport al desenvolupament sostenible del sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa