VadeVi
El Museu de la Vida Rural celebra el Dia Internacional dels Museus amb una quinzena d’activitats
  • CA

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla participarà del Dia Internacional dels Museus amb un programa d’activitats molt divers aquest cap de setmana. Principalment, els actes es concentraran dissabte 15 de maig. Com a actes més destacats, a les 11h es farà una taula rodona per debatre sobre el concepte de museu amb diversos ponents i a la tarda, a les 18.30h, s’articularà un debat al voltant de l’abandonament del món rural posterior al passi de la pel·lícula O que arde amb el director del film Oliver Laxe, la coordinadora del TRESC, Ana Requejo i el ramader Pere Artigas. Els dos col·loquis es podran seguir
presencialment o en línia, a través del canal de YouTube de l’MVR.

En total, una quinzena d’actes gratuïts tindran lloc al museu de l’Espluga de Francolí. A més, hi haurà portes obertes de 10.30 a 21.30h el dissabte, tant a l’exposició permanent com a la temporal «Jugar amb foc», que finalitza el 24 de juny. La programació del DIM 2021 al Museu de la Vida Rural s’encetarà dissabte a les 11h amb un debat sobre la controvèrsia de la darrera definició de museu proposada des de l’ICOM; marcada per una clara abstracció i que es troba en procés de revisió. Es trobaran en una taula rodona el gestor cultural i expert en museus, Guillermo Fernández, la delegada de l’ICOM a Catalunya, Teresa Reyes, el president de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, Joan Vicens, i la directora de l’MVR, Gemma Carbó. Aquesta activitat segueix també el lema de l’ICOM pel DIM d’enguany que és «El futur dels museus: recuperar i reimaginar».

La volta dels carros al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí |Wikimedia Commons

Un altre dels plats forts serà la presència del director del film «O que arde». El llargmetratge reflexiona al voltant d’un gran incendi que té lloc en la Galícia rural. L’obra, més enllà d’abordar la relació que mantenen els éssers humans amb la naturalesa, traça una acurada reflexió al voltant de la contraposició entre la bellesa i la crueltat del foc. A les 16.30h es farà un passi de la pel·lícula a les instal·lacions del Museu i a continuació, a les 18h, s’ha programat un debat seguint el fil de la pel·lícula, sobre l’abandonament de les zones rurals i la conseqüent proliferació dels incendis forestals. En aquest col·loqui hi participaran a més del director del llargmetratge, la gestora cultural i coordinadora del TRESC, Ana Requejo, i el ramader Pere Artigas. Aprofitant la visita d’Oliver Laxe a la Conca de Barberà, l’endemà diumenge, el cineasta impartirà una xerrada sobre el procés artístic i creatiu que el va portar a produir el premiat llargmetratge.

Aquests diàlegs amb Laxe formen part la programació d’activitats vinculades a l’exposició «Jugar amb foc» que es complementarà dissabte amb un seguit de visites dinamitzades a les 10.30, a les 12 i a les 17h. Al voltant de la mostra temporal també s’ha organitzat el taller IncendiArt (previst per a les 12h) on els participants aprendran a preparar pintures naturals de manera artesanal amb materials provinents d’un incendi forestal, com són les cendres i el carbó. D’altra banda i durant tot el dia, en diversos espais tindrà lloc l’acció artística «Rawscenography» on la dissenyadora Maria Monseny realitzarà intervencions que dialogaran amb els visitants, apel·lant a la sostenibilitat i a la inclusió. Un acte que es desenvolupa en aliança amb FiraTàrrega i el seu programa de suport a la creació. També dissabte, a les 20 h, les artistes Núria Vila, Silvia Yruela i Mireia Domènech presentaran la pàgina web de Leftovers, un projecte sorgit d’una residència artística que van fer al Museu coincidint amb el FES, el passat mes d’octubre. Finalment, el Carro de contes, a la plaça d’en Canós, serà la proposta familiar on la poesia i el teatre seran l’excusa per parlar de les plantes remeieres i de les llegendes que envolten el món màgic de les plantes.

A més, el DIM coincidirà amb el tercer dels sis debats de la nova edició del cicle Visions 5.1 que coorganitzen el Museu de la Vida Rural i l’associació La Conca 5.1. En aquest cas, l’eix del tercer debat seran les connexions globals per conèixer com s’afronta la resiliència des de diversos punts del món. La investigadora en polítiques d’immigració, integració i refugiats, Blanca Garcés, la politòloga Arantxa Tirado, el corresponsal a l’Àfrica Xavier Aldekoa i el periodista Albert Mercadé, com a moderador, en seran els ponents. Tots els actes es desenvoluparan d’acord amb les mesures establertes per les autoritats sanitàries davant de la COVID-19 i en compliment del protocol de seguretat i prevenció de l’organització. És per aquest motiu que l’aforament a les sales serà limitat i la majoria d’actes requereixen d’inscripció prèvia per tal de controlar els aforaments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa