VadeVi
El possible frau Reserva de la Tierra afecta les DO Tarragona i Catalunya
  • CA

El grup Reserva de la Tierra, amb seu a Les Borges del Camp, també hauria comercialitzat -o intentat comercialitzar- ampolles amb distintius de garantia presumptament falsos de les DO Catalunya i Tarragona. Segons avança Vinassos i ha pogut confirmar Vadevi, a la requisa de material duta a terme en les la impremta on es produïen aquestes suposades etiquetes il·legals, s’hi haurien trobat distintius d’aquestes Denominacions d’Origen, a més de les de les DO Montsant i Terra Alta i la DOQ Priorat, tal com ja van denunciar les pròpies entitats fa uns mesos.

La investigació fa setmanes que dura, i de moment els Mossos d’Esquadra no confirmen noves entitats implicades, però les pròpies DO sí han confirmat a Vadevi que han rebut la trucada del cos per informar d’aquesta troballa, que confirmaria l’ampliació de nombre d’entitats territorials afectades per aquest presumpte frau. Fins i tot, en el cas de la DO Tarragona, fonts de l’entitat confirmen a aquest diari que no s’hauria detectat la irregularitat fins ara pel fet que els vins amb el seu segell s’haurien comercialitzat a l’estranger.

Els Mossos sí que van informar que, durant la primera operació durant l’octubre, es van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les DO Terra Alta, Montsant i DOQ Priorat. Segons el comunicat emès pel propi cos, Reserva de la Tierra hauria distribuït entre 8 i 10 milions d’ampolles de vi fraudulentes anualment des de 2017. Alhora, el Jutjat número 3 de Reus (Baix Camp) va ordenar a quatre cadenes de supermercats que suspenguessin la distribució i venda d’ampolles d’algunes marques afectades.

En aquest sentit, la investigació a Reserva de la Tierra i els seus responsables es va fer per uns suposats delictes contra la propietat industrial, frau als consumidors, publicitat enganyosa i falsedat documental. Els vins comercialitzats, però, mai han suposat cap perill per a la salut pública.

La investigació no s’ha acabat, i les autoritats volen acabar de determinar quin grau d’implicació tenien diversos responsables de l’empresa i també altres persones en aquesta operació de frau. Reserva de la Tierra, per la seva banda, va anunciar que col·laboraria en les investigacions i va defensar la qualitat dels seus productes. A més, l’empresa també va acusar els Consells Reguladors de les DOs denunciants de mirar de protegir els interessos d’alguns cellers que, deien, empren “alguns reglaments com a estratègies proteccionistes dels seus propis interessos”.

La DO Tarragona, ja ha reaccionat

La DO Tarragona s’ha unit a la denúncia presentada pels consells reguladors de la DOQ Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta contra l’empresa vinícola per una possible falsificació en l’etiquetatge d’ampolles de vi, segons informa l’ACN. Tot plegat fa que de moment des del consell regulador no s’atreveixin a donar una estimació de quantes ampolles fraudulentes hi podria haver. 

Segons els investigadors, els vins es comercialitzaven en un circuit legal sota el nom de vint marques pròpies diferents. En el cas de la DOQ Priorat i de la DO Montsant, els vins els adquiria ja embotellats a cellers d’aquestes denominacions, mentre que en el cas de la DO Terra Alta, els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents distintius de garantia.

“De forma simultània, imprimia distintius de garantia que imitaven els originals i amb les mateixes numeracions assignades, amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de forma incontrolada i fraudulenta, grans quantitats de vi”, defensaven aleshores els Mossos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa