El 1er «Neu i Vi», un tast d’alçada

Els cellers Batlliu de Sort (DO Costers del Segre) i Comunica (DO Montsant) presenten els seus vins a l'estació d'esquí Port Ainé

Aquest dilluns passat a les 11 del matí a l’estació d’esquí del Pirineu Pallarès Port Ainé, començava el primer tast d’alçada batejat amb el nom de “Neu i vi i visca la mare que ens va parir”, un tast ben especial i diferent, a 2400 metres d’alçada, sobre la neu i envoltat de natura. Els impulsors de la iniciativa han estat el celler Batlliu de Sort (DO Costers del Segre) i el Celler Comunica (DO Montsant), que comparteixen dos trets característics: les mans que fan el vi i la data de naixement, el 2010.

En arribar a l’estació d’esquí els participants del tast, clients i amics dels cellers arribats d’arreu de Catalunya, van ser rebuts per uns quants flocs de neu que fèiem témer el pitjor. Ben abrigats, van pujar al telecadira, el president de l’associació de sommeliers de Lleida i el de Barcelona, l’equip comercial al complert de Cuvee3000 -distribuïdors a Catalunya dels vins dels dos cellers- i diversos sommeliers i restauradors, entre els quals els del restaurant Cinc Sentits, de l’Arrosseria de l’Andreu, de l’Hotel Pessets i els d’altres locals de Sort i de la resta del Pallars.

El sol va decidir no perdre’s el tast i va començar a lluir en un matí que va resultar òptim per tastar els vins en un entorn fresc, però agradable. Els enòlegs Pep Aguilar i Patri Morillo van ser els responsables de la direcció del tast, en que van comentar les característiques de cadascun dels vins, que van anar acompanyats dels formatges de Tros Sort elaborats amb llet crua de vaca Tou dels Til·lers, Lo blau, Serrat del Mil·leni, Kuadrat i Tupí.

El celler Batlliu de Sort, de la DO Costers del Segre, va néixer de la il·lusió d’una colla de joves Pallaresos (Josep Rabasa, Ramón Aytés, Guillem Puras i Alexi Aytés) per replantar vinyes de baix rendiment en un terreny silícic on abunda la pissarra i en el que el conreu de la vinya havia estat abandonat, al peu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a una alçada de 850 metres.

Es va tastar la primera anyada del Biu de Sort Blanc de Noirs, la del 2010, fet amb un cupatge de 60% de pinot noir vinificat en blanc i un 40% de viogner. És un vi amb notes molt fines de fruita madura i amb un caràcter oxidatiu captivador.

El següent vi tastat va ser el Biu Blanc 2011, que en aquesta segona anyada ha fet un canvi de varietats, 50% riesling i 50 viogner. Es tracta d’un vi amb aromes d’herbes aromàtiques i flors blanques i una entrada en boca dolça i un pas ampli i profund. És un vi amb estructura i fresc.

El vi negre de 100% Pinot Noir Biu de Sort 2011 de la finca Barreró és un vi que es va mostrar amb aromes de fruites de bosc negres, en boca fi i estructurat.

El Celler Comunica, de la DO Montsant, està situat a Falset als peus de la serra del Tormo, sobre un terreny d’arena granítica (sauló).

Es va tastar el vi Comunica 2010, que és un negre de les varietats garnatxa 35%, carinyena 35% i 30 de sirà. És un vi expressiu amb notes d’eucaliptus i fruita negre i un tacte en boca sedós i equilibrat.

La Comèdia 2011 és un negre de garnatxa i carinyena jove, amb aromes de fruita vermella i herbes aromàtiques, amb una entrada en boca llaminera, àgil i fresc.

En acabar el tast, es va fer un recorregut per les muntanyes amb raquetes de neu per fer entrar gana i baixar a visitar el petit celler en el que destaca l’absència de bótes (de moment), on els vins es vinifiquen per parcel·les i varietats. El dia van concloure amb una barbacoa a una antiga borda recuperada del celler, moment en el que es va fruir de les harmonies entre el vi i el menjar i sobretot entre les persones.

Tot plegat, una jornada en que vins de entre 8 i 12 euros van estar a l’alçada d’un paisatge i un entorn ple d’oxigen i del plaer de poder respirar el Pirineu de tan aprop. I el que no te preu, és compartir-los amb el cor, l’ànima i les mans del vi.

Nou comentari