El boicot s’estén a vins espanyols propietat d’empreses catalanes

El Viña Pomal és un vi de la DOC Rioja elaborat per Bodegas Bilbaínas, propietat del Grup Codorníu. Foto: VADEVI.cat

Vins de les DOC Rioja, Ribera del Duero, gallecs, aragonesos, argentins, ni els vins de la DO Vinos de Madrid escapen de la petició de boicot.

El seu pecat és pertànyer a grups vitivinícoles catalans. No importa que en molts casos, aquests cellers disposin de poca vinya o fins i tot que no en tinguin gens, i per tant, comprin raïm als viticultors locals. Fins i tot es dóna el fet descabellat que als llistats aquests cellers i marques apareixin destacats en color verd, que indica “producte de Catalunya” -un fet com a mínim sorprenent per a un vi de la DO Vinos de Madrid- en lloc del color gris reservat per als productes elaborats per “Multinacional en Cataluña”.

La campanya Productos catalanes y vascos… No gracias llista totes les empreses catalanes i basques, o bé amb seu a Catalunya o al País Basc, perquè els consumidors espanyols no comprin els seus productes, alhora que els ofereixen “alternatives d’altres regions espanyoles” perquè puguin “fer una compra responsable i no permetin que els nacionalismes emprin els seus diners per a fomentar l’odi i la intolerància”.

La campanya, activa des de l’any passat, ara s’ha tornat a promocionar per internet mitjançant una sèrie de correus electrònics enviats de manera compulsiva a milers d’internautes, en què es recomana, “pel bé d’Espanya i de tots els Espanyols”, que els receptors “no comprin productes bascos ni catalans”, entenent que “seran independents…, però no amb els nostres diners”.

“Tenint pernil serrà, per què volem botifarra catalana o txistorra basca?”, es pregunta la campanya, que també recomana dur la llista a sobre sempre que es vagi al supermercat, per tenir clar quins productes són de cada lloc. I, anant més enllà, acaba exhortant: “No visitin Catalunya, però especialment els municipis per la independència”.

Llistat de productes catalans i bascos difós aquests dies (pdf).

Nou comentari