VadeVi
El Celler de les Aus, noves instal·lacions d’Alta Alella per als vins naturals

Alta Alella, al capdavant en la producció de vins d’agricultura ecològica i pionera en la creació del primer cava natural de la Península, dóna un pas endavant en la seva aposta per l’ecologia i el medi ambient amb la inauguració del Celler de les Aus, el celler de vins naturals. La familia Pujol-Busquets Guillén ha treballat amb el compromís d’obtenir vins purs, transparents, que reflecteixin sense maquillatge l’ànima del paisatge i del terroir on es cultiven. Per aquest motiu, Alfons Soldevila, arquitecte encarregat de la construcció del celler, va rebre tres premisses clares per a desenvolupar el projecte: paisatge Mediterrani i compromís amb el Parc Natural de la Serralada de Marina.

El Celler de les Aus és un projecte de futur que uneix dues generacions, la de Josep Maria Pujol-Busquets Camps i les seves filles Mireia i Georgina Pujol-Busquets Guillén. Josep Maria ha lliurat al Celler de les Aus el coneixement, la tècnica i l’experiència adquirida durant 40 anys dedicats al món del vi com a director tècnic en cellers de prestigi i com a professor d’enologia en vàries universitats.

La filosofia del nou projecte: respectar l’entorn

Per a la família Pujol-Busquets Guillén, la recerca de l’elaboració de vins cada vegada més naturals neix del seu compromís de respectar l’entorn on viuen. Des dels seus inicis, Alta Alella elabora vins ecològics i, fruit de l’aprofundiment i de l’estudi en aquesta direcció, va néixer fa 10 anys NU (AA Bruel), rebatejat ara com AA Bruant, el primer cava natural de la Península. Els sulfits són un element aliè al vi i s’afegeixen com un estabilitzador i antibacterià.

El celler va començar a elaborar aquests vins quan la terminologia “natural” per definir-los i la legislació per regular-los encara no existia. Malgrat que aquesta “manera de fer” ha començat a generalitzar-se durant els últims anys.

“Els estàndards de qualitat havien quedat molt definits sota criteris molt homogenis. Això ha donat lloc a vins repetitius i que no parlen de la terra que els veu néixer. Però els consumidors ja han començat a valorar vins amb ànima, que transmetin la seva anyada, el factor humà i el seu territori” destaca Pujol-Busquets Camps.

El celler

El nou celler està situat a l’entrada de la finca noucentista de Can Genís, casa de la família, amb 2.000 metres quadrats dedicats a la producció del vi natural, entre els que destaca un mirador amb vistes al Mediterrani i a Barcelona.

L’arquitecte Alfons Soldevila s’ha encarregat de dirigir el projecte seguint una filosofia basada en l’eco-disseny, la sostenibilitat i l’arquitectura orgànica respectuosa amb el medi ambient. Soldevila destaca “l’ombra i el silenci” com els principals factors del nou celler: “Per aquesta vall no passa cap carretera. Això és insòlit en el conjunt de les valls del Maresme i el converteix en un espai privilegiat que s’ha de preservar”.

Per a construir el celler van fer un tall a la muntanya i van aconseguir que les parets de sauló (granit arenós), al tenir una inclinació natural del 30% o el 40%, no necessitessin ni ciment ni murs de contenció, donat que la construcció s’aguanta per si mateixa. Després, van inserir sis contenidors reciclats de vaixells del Port de Barcelona. El celler està cobert per unes malles que, amb el pas del temps, quedaran tapades per fulles de parra.

Soldevila ha previngut al màxim la contaminació en tot el procés constructiu, i l’evitarà en el futur mitjançant l’anomenada arquitectura reversible: “Tots els elements que formen el celler -els bidons de ciment armat, les malles o els contenidors- són transportables. Si en el futur Alta Alella volgués desplaçar-lo a un altre indret de la finca, ho podria fer i el terreny quedaria com era abans”.

Preservar l’hàbitat natural

Per a preservar i observar l’hàbitat natural de l’entorn que l’envolta, el Celler de les Aus compta amb un abeurador dissenyat per l’ornitòleg i enginyer tècnic Jordi Ribas Mares (especialitzat en el comportament dels ocells; enginyeria i creativitat aplicades a la conservació de la natura) amb la col·laboració de Mireia Pujol-Busquets, biòloga.

Una de les tècniques més importants de l’agricultura ecològica és la de mantenir l’equilibri de la naturalesa i que els insectes o animals, que podrien suposar una plaga, estiguin controlats pels seus depredadors. L’abeurador té la funció de facilitar el bany i l’aigua per a hidratar-se a nombroses espècies d’ocells que tenen el seu hàbitat a les vinyes i als boscos de l’entorn. Aquests ocells són depredadors d’insectes o de plantes que podrien esdevenir una plaga per a la vinya i són els encarregats de mantenir l’equilibri.

El disseny de l’abeurador està inspirat en els recollidors d’aigua de la pluja que construïen antany elaboradors de vi. Com els de llavors, està construït com un petit dipòsit que permet emmagatzemar l’aigua durant mesos i amb una rampa que facilita que ocells de diverses mides puguin accedir a ella sense problemes. Els vins del Celler de les Aus reben el nom d’aquests ocells.

Procés d’elaboració dels vins

En el vinyer de Can Genís es destinen 4 hectàrees a l’elaboració de vins naturals, 3 d’elles dedicades al cultiu de la pansa blanca (xarel·lo) que dóna lloc al cava AA Bruant i al vi blanc AA Tallarol; 0.5 hectàrees de pansa rosada (xarel·lo rosa) per el cava AA Capsigrany i 0.5 hectàrees de mataró (monestrell) que dóna lloc al negre AA Merla i al dolç AA Puput.

Es realitza la poda en verd i la verema és avançada per a la varietat de pansa blanca i tardana per la mataró. És raïm triati separat gra a gra, tant en les vinyes com al celler. A la vinificació no s’addicionen sulfits ni cap altre producte afegit. Per al cava s’aplica un mètode ancestral on no s’afegeix sucre i el tiratge es realitza amb el sucre natural del raïm. S’utilitzen llevats neutres de Champagne per a la segona fermentació.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa