VadeVi
El CTM estudia el tractament de les aigües residuals en cellers
  • CA

Perticipants en el programa DEMETER. Foto: CTM

Les empreses Hera Amasa, Bodegas Miguel Torres i l’Àrea de Tecnologia Ambiental de la Fundació CTM Centre Tecnològic han avaluat diferents tecnologies per al tractament de l’aigua residual en bodegues.

Aquest estudi s’emmarca dins de l’activitat de medi ambient del projecte CENIT-DEMETER, que el passat mes de novembre va presentar els seus principals resultats en una jornada de cloenda.

L’aigua residual del procés de producció del vi i els licors, tot i ser altament biodegradable, presenta una variabilitat estacional molt important, tant en cabal com en càrrega contaminant. Aquesta característica suposa un repte per als processos de depuració biològics que requereixen una estabilitat en la composició de l’aigua d’entrada.

En el projecte, Hera Amasa, Bodegas Torres i CTM, han avaluat dues tecnologies per el tractament d’aigua residual en bodegues. S’ha utilitzat la tecnologia de bioreactors de membrana (BRM) i la tecnologia de sistema integrat de llot actiu amb biomassa immobilitzada (IFAS).

Mitjançant la tecnologia de bioreactors de membrana (BRM) s’ha caracteritzat la variabilitat estacional de l’aigua i s’ha demostrat que aquesta tecnologia és capaç de produir una aigua depurada amb la qualitat òptima per a ser reutilitzada en els casos previstos per la legislació vigent com reg agrícola, recàrrega d’aqüífers, torres de refrigeració, entre d’altres.

D’altra banda també s’ha demostrat que la tecnologia de sistema integrat de llot actiu amb biomassa immobilitzada (IFAS) permet l’ampliació de la capacitat de tractament d’una planta depuradora mantenint o, fins i tot, incrementant la qualitat de l’efluent de la depuradora.

Per al Dr. Miquel Rovira, responsable del projecte i membre de l’Àrea de Tecnologia Ambiental del CTM, “per al CTM participar com a centre investigador en el major projecte d’R+D del sector vinícola espanyol ha estat una experiència molt interessant, ja que les aigües residuals que es generen durant el procés de producció del vi presenten una composició molt característica que fa que els resultats obtinguts durant el projecte puguin ser extrapolats a d’altres sectors”. La Fundació CTM Centre Tecnològic no només ha participat com a centre investigador en el projecte sinó que també ha estat l’encarregat de seva la coordinació econòmica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa