VadeVi
El món del vi signa la Declaració de Barcelona contra el canvi climàtic

Representants del món de vi de tot el món han signat aquest vespre de dijous, a l’Ajuntament de Barcelona, l’anomenada Declaració de Barcelona contra el canvi climàtic, un compromís per front a l’escalfament global per part d’un sector especialment sensible en aquest tema, per les repercussions que pot tenir en la producció vitivinícola.

La signatura simbòlica de la Declaració, a la qual s’han adherit més de 300 cellers de Catalunya, de l’Estat i d’altres països, a més d’institucions i personalitats, l’han realitzat els membres de la taula presidencial: el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; el primer tinent d’alcalde en funcions de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi William Carnes; el president de la Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet; el director general de l’Organització Internacional del Vi, Federico Castellucci, i el president de la Federació Espanyola del Vi, Fèlix Solís.

Es tracta de la primera iniciativa a nivell mundial de tot un sector a favor del clima. A partir d’aquesta declaració, Barcelona abanderarà un moviment internacional de gran transcendència social, econòmica i mediambiental.

La Declaració de Barcelona pretén ser l’inici d’un moviment de cooperació que tingui com horitzó la protecció del clima i de les vinyes, lluitant per la conservació de l’hàbitat, el paisatge, la tradició i la cultura. I pensant, a la vegada, en un desenvolupament sostenible del benestar social que no comprometi els recursos i les condicions de vida de la humanitat. Aquest esforç responsable podria ser un precedent per a la presa de consciència d’altres sectors del teixit productiu.

La idea és que aquest compromís de Barcelona es vagi renovant cada dos anys amb successives firmes, que tindran lloc en diferents zones productores de vi, a països com França, Itàlia, Argentina o Xile, entre d’altres.

El text recull, entre altres coses, el compromís del sector català i internacional per la millora en la utilització de d’energies, la implantació de tècniques per a la racionalització de l’ús de l’aigua, la reutilització dels espais en els cellers, el càlcul de l’empremta del carboni i les conseqüències de la sostenibilitat en la producció i la comercialització.

La firma d’aquest acord internacional també ha comptat amb la presència de l’enviat especial de l’ONU per al canvi climàtic, l’expresident de Xile Ricardo Lagos, i s’emmarca en la Jornada “Wineries for Climate Protection”, que se celebrarà aquest divendres a la Fira de Barcelona i que reunirà l’elit de la viticultura mundial i els més prestigiosos experts en medi ambient i protecció del clima, amb l’objectiu de conscienciar i donar solucions als cellers per frenar el canvi climàtic.

Mitjançant aquesta jornada, la indústria del vi vol assumir la seva part de responsabilitat en el problema de l’escalfament global que està experimentant el nostre planeta, ja que es tracta d’una de les majors amenaces i reptes socioambientals de la humanitat en aquest segle. Per això, aquesta indústria es planteja què pot fer per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Aquesta jornada és una iniciativa del sector productor i elaborador català, amb la col·laboració de la Federació Espanyola del Vi, el saló internacional Alimentaria i les fundacions VIMAC (Fundació per a la Protecció de les Vinyes, el Medi Ambient i els Consumidors) i la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN).

En el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha manifestat que valora molt aquesta iniciativa de la Declaració de Barcelona, ja que es tracta d’una “aposta decidida pel futur del sector vitivinícola” i un projecte de “canvi d’estil de vida”, en benefici de les generacions futures.

Pelegrí ha afirmat també que aquest suport s’ha d’emmarcar en la dieta mediterrània, patrimoni de la humanitat, a la qual se li dóna amb la Declaració de Barcelona un “valor afegit ambiental”.

Finalment, el conseller ha lloat la responsabilitat i solidaritat del sector vitivinícola , al posar en marxa aquesta iniciativa contra el canvi climàtic, i ha afirmat que “es tracta d’un oportunitat que hem d’aprofitar per millorar el nostre planeta”.


Signatura de la Declaració de Barcelona FOTO: DAMM

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa