VadeVi
El Montsant Les Pujoles 2007, el més puntuat de la Guia de Vins de Catalunya 2011
  • CA

Ja sabem quins són els millors vins de Catalunya. Si més no, en la consideració de Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i tot l’equip que ha fet possible la sortida al mercat de la tercera edició de l’estudi sobre el bo i millor dels cellers del país, en base a tast a cegues, el que garanteix la màxima objectivitat, junt amb la negativa a acceptar publicitat.

La Guia de Vins de Catalunya 2011 ja és una realitat. Es va presentar a l’Hotel Barceló Sants. La jornada es va convertir en una gran festa, amb representants d’una setantena de cellers i prop d’un centenar d’ampolles, que es van obrir va permetre conèixer el que hi ha al mercat de qualitat excepcional. El llibre és ja tot un referent en el sector. S’adreça al consumidor final i vol ser una eina per acostar aquest món a la ciutadania.

La Guia de vins de Catalunya 2011, prologada per Joan Nebot, director de Vadevi.cat, inclou 1.600 referències. Ahir, es van conèixer les 112 millors -de 73 cellers-. Són les que han passat el tall de nota de 9,4. Els “top” representen només el 7 per cent del total.

El vi més valorat, amb un 9,76 sobre 10, ha estat Les Pujoles del 2007 de la DO Montsant, del celler Orto vins. L’han seguit el cava Mas Via, un Brut Reserva del 2.000, del celler Heredat Mestres, amb un 9,7; el Qx, un Penedès blanc amb criança en fusta de l’any 2008 del celler Mas Candí, amb un 9,7; el Panses, un vi dolç del celler Mas de la Caçadora, amb un 9,65; i el cava Torelló, un Brut Gran Reserva del 2005, amb un 9,54.

Jordi Alcover i Sílvia Naranjo tenen suficients elements d’anàlisi per fer propostes. Proposen la recuperació de la identitat d’un territori que veuen malmès per la globalització, lamenten que s’hagi arrencat massa vinya autòctona per fer vins amb varietats que es troben arreu i, per endebades, la pèrdua d’autenticitat. Si els directors de la guia tenen quelcom clar és que cal remoure consciències i obrir debats per millorar, avançar i tenir per davant un futur esperançador que no oblidi el passat. Es tracta que “la primera opció dels consumidors sigui sempre un vi català”, va reblar Alvover.

Entre les novetats de la tercera edició hi ha la inclusió de vins de l’Alguer i del Rosselló. No per nacionalisme, sinó perquè “compartim un mateix model agrari que ens pot ajudar a recuperar la identitat de la vinya catalana” va explicar Alcover. També s’inclouen vins de pagès, que són els que “amb molta responsabilitat”conserven un patrimoni que molta part de la indústria “s’ha carregat per qüestions de viabilitat”.


Els millors vins de Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa