VadeVi
El primer vi del Parc Agrari de Sabadell ja és una realitat

El primer vi produït al Parc Agrari, a la finca de Can Gambús de Sabadell està llest per consumir. En total s’han produït 500 ampolles de vi negre amb merlot, monastrell i garnatxa negre; i 250 ampolles de blanc, de les varietats xarel·lo i chardonnay. Porten un tap de suro i denominació d’origen Catalunya a l’etiqueta dissenyada per Debora Garcia, alumna de l’Escola Illa. Amb aquesta producció, es vol recuperar un conreu típicament mediterrani i molt abundós a la comarca anys enrere.

A la presentació, el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada, ha assenyalat la importància d’aquesta primera verema, “ja que comporta tornar als nostres orígens de Sabadell, quan el vi era un dels productes típics de conreu. A més, tot i que sigui una primera producció a petita escala, és un exemple de model de gestió d’una finca com el Parc Agrari i d’una manera de fer”.

A l’acte també ha assistit el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme i Espai Públic, Joan Manau, el president de la Cooperativa L’Olivera, Carles de Ahumada, i el comissionat de participació ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Agustí, entre d’altres persones.

L’objectiu del projecte del Parc Agrari és posar en valor el paisatge natural amb clau econòmica i, consegüentment, ambiental. És per això que conté una vessant educativa que pretén ensenyar i veure un conreu típic que s’ha recuperat i una altra, paisatgística i productiva. En aquest sentit, el més destacable és el valor afegit que aporta un vi conreat a un espai agroforestal de referència com és el Parc Agrari de Sabadell, que aporta proximitat, qualitat i marca d’origen.

Als terrenys del Parc Agrari es cultiven productes amb dues finalitats fonamentals: promoure el desenvolupament econòmic periurbà i la producció d’aliments de quilòmetre 0. Per totes aquestes raons, la primera anyada de la plantació de vinyes del Parc Agrari -van plantar 3.700 ceps- ha produït 750 ampolles; una quantitat que té una destinació únicament institucional i de representació.

Detalls de producció

A l’hectàrea i mitja de vinya, es van plantar cinc varietats de raïm el 2008. En concret, hi creixerà raïm de dues varietats blanques: xardonay i xarel·lo i tres negres: merlot, garnatxa negra i monastrell. Aquesta darrera té una particularitat important: és més pròpia de la zona sud de l’Estat, està adaptada a un clima més calurós i s’ha plantat al Parc Agrari, de forma experimental, per comprovar com s’adapta i preveient que, en els propers anys, les temperatures augmentaran com a conseqüència del canvi climàtic. D’aquesta manera, s’impulsa la recerca adaptada als nous temps.

La vinya és un dels pocs conreus que es manté verd durant l’estiu i gràcies a això i a la distribució de parcel·les amb formes geomètriques, s’ha aconseguit un paisatge harmoniós també a l’època estival. Finalment, la producció de vi que s’obtingui del raïm conreat donarà una major viabilitat econòmica a la finca de Can Gambús.

La collita s’ha fet amb la col·laboració de la Cooperativa l’Olivera, que gestiona també la finca de l’Ajuntament de Barcelona, a Collserola. Per aquesta raó el vi s’ha elaborat al celler de la finca de Can Calopa a través d’aquesta cooperativa.

El Parc Agrari de Sabadell

El Parc Agrari té una superfície de 587 hectàrees. Situat a l’oest del terme municipal, limita l’espai urbanitzat de Can Gambús, Castellarnau i Ca n’Oriac. El sòl del Parc Agrari és en un 78% de propietat privada i en un 22% de propietat pública i es gestiona de forma conjunta entre pagesos, ramaders, empreses cooperatives i l’Ajuntament de Sabadell. En els darrers anys, la seva gestió s’ha consolidat i s’ha demostrat amb escreix el seu valor i viabilitat.

Actualment, s’hi conreen diferents productes, com ara cereals i hortalisses, que es complementen amb l’activitat ramadera que s’hi desenvolupa. El blat que es conrea al Parc Agrari després s’empra per elaborar el pa de Sant Julià, un producte de qualitat com ho són també les mongetes del ganxet, amb el segell de qualitat com és el de la Denominació d’Origen Protegida (DOP).

Dins el Parc Agrari, l’Ajuntament gestiona, juntament amb la Cooperativa Agrària de Sabadell i Comarca (COAGSA), la finca municipal de Can Gambús, que té 42 hectàrees de les quals 9,65 són forestals, 24,77 són agrícoles i la resta es dediquen a altres usos. En el marc de la col·laboració entre l’administració municipal i COAGSA també es desenvolupen activitats formatives i d’assessorament als productors, com també accions de suport a la comercialització.

Les vinyes del Parc Agrari de Sabadell es van plantar fa 3 anys FOTO: VADEVI.cat

L’alcalde Bustos talla un dels primers raïms de chardonnay amb el regidor de Sostenibilitat, Ricard Estrada FOTO: EMILI AGULLÓ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa