“Darrere el vi del Priorat hi ha una aventura social i humana extraordinària. Ha estat una comarca que fins fa quinze anys estava en la misèria i que de cop i volta ha ressorgit amb una activitat que entronca amb la tradició. No hi ha dret que uns quants ho posin en joc fixant preus massa alts a alguns vins, aprofitant-se de la feina que durant anys han fet altres”. Així de contundent es mostra el cantant Lluís Llach, propietari juntament amb Enric Costa del celler Vall Llach.

I és que la crisi també ha arribat a aquesta comarca on s’elaboren alguns dels vins més prestigiosos del món. Enguany, el preu del raïm ha baixat, tot i que encara es paga molt per damunt de la resta de DO catalanes.
[[frase]]
I això és així per voluntat dels qui a començament dels anys 90 van apostar per aquest territori. Llach explica: “el 1972 quan vaig fer el primer recital a l’Olympia de París, em van presentar el sommelier que havia guanyant el concurs internacional d’aquell any. Quan li vaig dir que la família de la meva mare era originària del Priorat, es va posar solemne i em va dir que al Priorat es feia el millor most d’Europa i segurament, del món. Anys després vaig recordar aquella frase quan vam veure que el Priorat estava descapitalitzat i que només pagant un preu molt alt pel raïm podríem injectar nou capital i que els prioratins poguessin invertir i participar de l’èxit de la comarca”.

Aquest model, en el que els pagesos han creat petits cellers representatius de la diversitat humana i territorial prioratina, és el que ara pot sobreviure. “La crisi posarà les coses a lloc, com ja hauria d’haver passat fa tres anys”, diu Llach. “Qualsevol que arribava i feia un bon vi, el posava a trenta euros. Estem subjectes a les lleis de mercat, que no tenen perquè ser justes, així que caurà gent que no ho mereix, però també molts que sí s’ho han buscat”.

Quant al preu del raïm, Llach explica que el més lògic és que es pagui un preu molt alt pel que vagi als vins més cars i un preu més baix pel que vagi a vins més senzills, que tot i així han de ser vins d’alt nivell, perquè el territori del Priorat mana molt i els bons cellers són els que agafen la terra i la posen en una ampolla.


Llach critica els que posen preus massa alts a alguns vins FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa