Unió de Pagesos denuncia que els viticultors catalans reben pel raïm negre, en aquesta campanya, els preus més baixos de totes de les zones productores de l’Estat. Els preus de raïm que s’estan fent públics per diferents compradors, sobretot en el cas de les varietats negres, són aquest any molt similars als de la verema passada, mentre a la resta de l’Estat els preus són molt més elevats.

El sindicat considera que aquesta situació no té justificació ni precedents, i recorda que els preus que paguen les grans empreses elaboradores de vi a doll a la Manxa aquesta campanya són de 0,156 euros el quilo (sobre la base de 10º en contingut probable d’alcohol) en el cas de la varietat ull de llebre; 0,180 euros el quilo (sobre la base de 10º) pels varietals (cabernet sauvignon i Sirà), i 0,150 euros el quilo (sobre la base de 10º) per les varietats blanques.

En el cas de Catalunya, en canvi, elaboradors de vi a doll com l’empresa Vins Font, que pertany al grup Freixenet, entre altres, que compren la major part de raïm a viticultors no cooperativistes, han anunciat que pagaran pel raïm negre preus més baixos: 0,138 euros el quilo (sobre la base de 10º en contingut probable d’alcohol) per l’ull de llebre, garnatxa i carinyena, i 0,150 euros el quilo (sobre la base de 10º) pels varietals, xifres que suposen un 20% menys que els preus ofertats a la Manxa.

A l’Aragó, els preus en origen se situen entre els 0,40 i 0,45 euros el quilo, i al País Valencià han augmentat prop d’un 25% respecte a l’any passat. A altres comunitats, com Castella-Lleó, es paguen fins a 0,276 euros el quilo, i a la Rioja, fins a 0,450.

Unió de Pagesos considera injust que Catalunya es trobi a la cua de les zones productores en el valor del raïm, tenint en compte la seva qualitat reconeguda, a més d’haver de suportar uns costos de producció més elevats que a la resta de l’Estat i amb seu d’algunes de les empreses embotelladores i comercialitzadores més importants.


Un temporer fa la verema en unes vinyes de raïm negre de l’Empordà FOTO: ALBERT LABERT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa