VadeVi
El sector del cava confia escapar de la crisi per Nadal

Tot i que el consum de cava ha caigut per sota del 4% durant els primers nou mesos de l’any, el sector del cava confia en tenir un Nadal “normal” i escapar de la crisi, segons fonts del Consell Regulador i les principals empreses productores. Cal destacar que el sector està en una situació privilegiada respecte sis anys enrere perquè s’ha aconseguit desestacionalitzar el consum més enllà de les festes nadalenques. Si el 2003, el consum de cava per Nadal representava el 50% del consum anual, actualment es calcula que les vendes nadalenques suposen només el 38%.

Tot i així, el sector necessita una revifada del consum, ja que durant els primers nou mesos de l’any, les vendes de cava han caigut fins a un 4%, malgrat que les exportacions han augmentat un 10% en conjunt, segons ha explicat el president del Consell Regulador Gustavo García. L’excepció en aquest cas la posa Alemanya, on el consum de cava ha caigut un 15% en l’acumulat de l’any fins a setembre. Les dades d’Alemanya són molt significatives pel sector ja que acapara gairebé el 50% de les aportacions.
[[frase]]
García ha plantejat que, encara que les crisis sempre afecten, espera que el cava, en estar molt vinculat amb les celebracions, pugui acabar l’any amb un bon resultat en el consum a les llars. Justament és on més es consumeix aquesta beguda. En concret, segons el Consell Regulador, el 71% del cava que elaboren a l’Estat espanyol les 272 empreses del sector es consumeix a les llars. El consum a l’hostaleria representa el 28% i les institucions a l’1%.

García ha precisat que la caiguda del negoci de la restauració ha afectat proporcionalment a la venda del cava en aquest segment, encara que ha apuntat que el canal d’alimentació ha compensat en part aquesta caiguda de bars i restaurants. L’àrea metropolitana de Barcelona és la zona on més cava es consumeix, més del 23%, seguit de l’àrea nord-est 22% i de la zona centre-est 11%.

Els cellers confien en un bon nadal
Fonts de Freixenet han detallat, de la seva banda, que un dels capítols en els quals el sector s’ha vist més afectat ha estat en el dels lots d’empresa de Nadal, en el qual ha apuntat que s’ha produït un descens de la venda de cava del 30 per cent. No obstant això, les mateixes fonts han ressaltat que les vendes del cava han aguantat millor des de començament d’any, en comparació a altres begudes com el xampany, que han vist caure les seves vendes un 20 per cent.

D’altra banda, fonts de Codorniu han indicat que esperen que aquesta campanya de Nadal sigui millor que la de 2008, ja que, segons que han explicat, quan va esclatar la crisi no se sabia què passaria, mentre que aquest any “ja sabem el que tenim”.


El 38% del consum anual de cava es fa per Nadal FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa