El vi «catalanesc» de la Campània, disponible a Catalunya

És un blanc elaborat amb raïm procedent dels ceps que Alfons IV el Magnànim va portar al sud d'Itàlia al segle XV

Raïm catalanesca Foto: VADEVI.cat

A la regió de Campània, al sud d’Itàlia, s’hi conrea un tipus de vinya de procedència catalana conegut com a uva catalanesca . L’origen d’aquestes vinyes cal trobar-lo en l’emprempta que hi va deixar Alfons IV el Magnànim, comte de Barcelona i rei d’Aragó, que a mitjans del segle XV va triar Nàpols, la capital de la Campània, com el seu principal lloc de residència, convertit-la, de fet, en la capital de la corona d’Aragó.

Segons les cròniques, hauria estat iniciativa personal del rei portar-hi els ceps, que els va fer plantar a contrades properes al Vesubi, en terres volcàniques i fèrtils, on ja es feia vi des de l’any 600. El sòl volcànic hi aporta fòsfor, magnesi i potassi.

Amb els anys, aquest raïm va deixar de conrear-se al seu lloc d’origen, Catalunya, de manera que actualment només existeix a la Campània, on l’ uva catalanesca té un reconeixement oficial com a Indicació Geogràfica Típica (IGT).

Una mostra d’aquest vi ja està disponible a Catalunya, importat i distribuït en exclusiva per l’empresa d’importació i distribució de productes italians Le Regioni d’Italia S.L . Es tracta del Kata Cantine Olivella, un blanc de 13 graus fet al 100% amb raïm catalanesca.

Nou comentari