Miquel Sunyer, viticultor de Batea; Antonio Aguilera, professor del departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i Josep M. Vaquer, enòleg, han unit esforços per recuperar l’elaboració d’aquest vi dolç fermentat amb mel elaborat a partir de les receptes de l’antiga Roma, on l’anomenaven ‘mulsum’ (vi de mel).

El mulsum va ser inicialment un vi d’aperitiu que, amb el temps, va resultar en un dels vins romans més preuats i cars i va donar nom al primer servei d’un menjar romà: la promulsis.

El vi es va presentar el dissabte 7 de maig en el marc del Festival Tarraco Viva, a la Casa Canals, on va ser acollit amb expectació per un públic nombrós i entusiasmat, el qual, al final de l’acte, va tenir el privilegi de tastar el resultat d’aquesta experiència que ha intentat reproduir la manera que els antics romans elaboraven el mulsum, basant tot el procés d’elaboració en tractats d’agricultura de l’època.

Les referències analitzades (especialment Columel·la i Pal·ladi) consisteixen en manuals i material de consulta destinats a que, ciutadans romans amb capacitat econòmica i amb inexperiència sobre les matèries relatives a l’agricultura, poguessin iniciar amb menys dificultat l’empresa d’implantar una vil·la on poder tant elaborar vi com conservar la fruita o criar el ramat.

Tot i esdevenir un bon material de consulta pels lectors de l’època, coneixedors dels materials i recursos d’aleshores, el lector actual hi troba a faltar els detalls que en permetrien l’elaboració exacta.

Per aquest motiu, ha estat de vital importància disposar dels coneixements, opinions i teories dels tres professionals de temàtiques tan diferents com poden ser la història, l’enologia i la viticultura.

El resultat que se n’ha obtingut ha estat per una banda un estudi històric sobre l’elaboració del Mulsum, i de l’altra banda, el vi de mel o mulsum. una aproximació al vi de mel que es consumia a la Roma Antiga.

Disponibilitat del Mulsum. El projecte es va iniciar l’any 2009 amb una primera prova en què el mulsum va evolucionar favorablement. El Vinum Mulsum resultant del segon any d’elaboració, estarà enllestit a finals de 2011. El número d’ampolles disponibles serà limitat i s’hi podrà accedir a través de la web http://vinummulsum.com


REPRODUCCIÓ D’ÀMFORES ROMANES PER AL TRANSPORT DE VI FOTO: JOAN NEBOT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa