El xarel.lo vermell és una varietat molt vella, que gairebé va desaparèixer. Avui en queden molt poques vinyes. Ni blanc, ni negre, vermell. El Loxarel de Vilobí del Penedès ha abordat una nova etapa amb aquesta varietat curiosa i força desconeguda.

El celler de Josep Mitjans té en el mercat el LXV 2010. Es pot parlar del primer vi elaborat amb xarel·lo vermell. Està elaborat amb una maceració carbònica -responsable del color tan especial- amb tot el gra sencer i fermentat en bótes de roure de Nevers de 500 litres, té unes aromes molt perfumades. Se n’han fet 2.000 ampolles.

El LXV 2010 prové d’una vinya vella, d’uns 50 anys, i tot el raïm va ser collit a mà a finals del mes de setembre. Malgrat ser una varietat autòctona, la denominació d’origen Penedès no autoritza aquesta varietat, el que en un primer moment va causar certa sorpresa en Loxarel. Per aquesta raó, el celler de Vilobía l’ha hagut de comercialitzar com a vi de taula.

“El fet és que vàrem guanyar la Wine challenge de Hong Kong amb el xarel.lo vermell. Ens va fer molta il.lusió, no només pel fet d’aconseguir la medalla, sinó per assolir-la amb una varietat recuperada, històrica, no contemplada a la DO. M’ha alegrat que sigui mes antiga que el Xarel.lo normal”, comenta Josep Mitjans.


Xarel·lo vermell FOTO:LOXAREL

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa