VadeVi
Els elaboradors integrals de Cava reben el seu distintiu a la BWW
  • CA

La DO Cava ha estat molt present a la Barcelona Wine Week i ha aprofitat la trobada per reivindicar les seves bombolles, la seva aposta per la sostenibilitat i la recent incorporació de l’elaborador integral, nous eixos del seu pla estratègic.

Els han avalat, entre d’altres, Pedro Ballesteros MW, Ferran Centelles, Sarah Jane Evans MW i Fernando Mora MW, protagonistes juntament amb Javier Pagès, president de la DO, de la taula rodona ‘CAVA 2.0: l’era del desenvolupament sostenible’.

En aquest debat s’ha posat en valor el procés dut a terme per implementar la nova normativa del Consell Regulador ja vigent, destacant el creixement de +65,43% de la categoria d’ecològic en expedicions el darrer any i la seva importància en el camí cap a una producció 100% ecològica del segment de Guarda Superior a partir del 2025. Aquesta taula ha posat èmfasi en el compromís de la DO en aquest àmbit a través de la valoració de l’origen, emparada per la nova zonificació i la segmentació.

Masters of Wine en una sessió dedicada al Cava | cedida

Els experts convidats han compartit la visió internacional del CAVA, que seguint el mètode tradicional és el més exportat del món. Tant és així que en Pedro Ballesteros ha destacat que “ningú més, excepte el CAVA, ha aconseguit estar present a tots els països del món. El Cava és un vi que neix amb història i que ara és quan es parla del seu origen. Un fet que la gent aprecia molt perquè sap on neix, quins cognoms té i quina és la seva narrativa”. Per Javier Pagés, aquest moment tan especial “l’esperaven els bodeguers perquè això els hi dona l’oportunitat de mostrar al món la seva personalitat i la seva manera d’elaborar aquest tipus d’escumosos. És el seu distintiu”.

Sobre el futur d’aquestes elaboracions, Fernando Mora ha destacat que “el més bonic que hi ha en aquesta Denominació d’Origen és l’esperit ecològic. És una responsabilitat de tot i, a més a més, és relativament senzill complir-ho sempre que les coses es facin bé. La cura de la vinya amb la sensibilitat per l’entorn és el que atrau el públic i aquest és, sens dubte, un missatge molt potent a donar”. Per la seva part, Sarah Jane Evans ha parlat del Cava des de la seva visió més internacional, explicant que “és un producte reconegut i avalat pel públic. Per descomptat que hi ha altres vins que també agraden, però aquest té l’oportunitat de conquerir al públic estranger amb la seva història i tots els canvis que està realitzant apostant per l’origen a través de la nova normativa i les etiquetes que ja hi són al mercat”.

Tretze segells d’elaborador integral

La BWW també ha estat testimoni de la presentació oficial dels nous segells de garantia i qualitat de les ampolles de Cava, i el seu rol educacional cap a un consumidor més informat. Els nous segells permetran incorporar l’origen, la categoria, la criança i un codi QR que permet al consumidor més interessat accedir fàcilment a informació addicional sobre el producte, així com informació d’interès sobre els seus millors maridatges, o receptes més d’acord amb el tipus de producte.

Així mateix, amb l’objectiu de distingir aquells cellers que realitzen el premsatge i la vinificació del 100% del vi base a la seva propietat, amb destinació a la seva pròpia producció, s’ha presentat un altre dels distintius estrella de la nova normativa: el d’elaborador integral.

Amb aquest distintiu, diuen des de l’entitat, es posa en valor l’elaboració duta a terme de principi a fi per un mateix celler. La presentació d’aquesta nova distinció s’ha fet amb la presència de representants dels 13 cellers que poden exhibir-la a les ampolles: Agustí Torelló Mata, Alta Alella, Cava Avinyó, Vins Família Ferrer, Can Suriol, Celler Carles Andreu, Cava Gatell, Giró del Gorner, Juvé & Camps, Parató Vinícola, Parés Baltà, Torné & Bel i Vins el Cep.

Javier Pagés ha assenyalat que la nova normativa “sorgeix de les inquietuds de millora que sempre ha demostrat el sector, aprovat per unanimitat dels seus actors i fonamentat en el rigor, la garantia i la transparència per al consumidor, amb l’objectiu de continuar donant a conèixer món la qualitat, diversitat i versatilitat úniques del Cava”

Ramon Francàs amb els cellers representants del tast “Els 7 Magnífics del CAVA” | Cedida

‘Els 7 Magnífics del CAVA’

Una altra de les accions que ha protagonitzat la DO Cava en el marc de la fira ha estat la sessió de tast ‘Els 7 Magnífics del Cava’. Dirigit pel periodista Ramon Francàs, i acompanyat per representants dels set cellers elaboradors seleccionats, ha estat una acció per mostrar que “en aquesta DO hi ha productes de primer nivell mundial que no han d’envejar res als més famosos del planeta“, en paraules del periodista. I continuava: “Era un tast amb què demostrar que el Cava és capaç de desafiar amb gran noblesa en les llargues criances i, alhora, posar l’accent a la gran versatilitat gastronòmica i estils dels productes emparats per aquesta DO”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa