VadeVi
La DO Cava posa en valor “l’elaborador integral”
  • CA

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava ha aprovat i emès els primers segells que identifiquen els elaboradors integrals, és a dir, aquells que poden certificar que el 100% de vi base cava ha estat premsat i vinificat a la propietat del celler. 

La menció dona resposta, en paraules de Vins el Cep, primer celler que ha obtingut la certificació, a una llarga reivindicació dels cavistes d’intentar prestigiar el cava elaborat per viticultors del territori del Penedès, entre els quals s’hi compten. D’aquesta manera, comenten, els elaboradors autoritzats a incorporar el segell a les seves ampolles, sumaran d’aquesta manera un valor diferencial al producte i podran competir amb millors condicions de prestigi i qualitat amb altres escumosos del món.

L'”elaborador integral” també serà una prova que el 100% dels caves s’elaboren a la propietat i que no es compren ampolles en rima o punta a altres elaboradors. En aquest sentit, el distintiu només el podran utilitzar els cellers que tinguin reconegut anualment el dret per part del CRDO Cava sempre i quan compleixin amb els requisits indicats durant els dos exercicis anteriors.

Entre ells, podrà identificar aquells caves que hagin estat elaborats íntegrament a la propietat, que es comercialitzin sota marques no compartides amb altres elaboradors de cava i que compleixin íntegrament tots els requeriments propis de la menció. A l’etiquetat, a més a més, ha de constar sempre la raó social de l’elaborador. El CR de la DO Cava recull a la normativa que l’incompliment d’algun dels requisits per part del celler, farà perdre el dret d’ús del distintiu durant els dos exercicis següents als que es produeixi la infracció.  

Per a Vins del Cep, l’obtenció del distintiu era “urgent i molt necessària” per demostrar amb garanties l’origen i la procedència del raïm i l’estil d’elaboració dels seus caves. “D’una manera oficial i molt seriosa ja podem fer palès a les etiquetes que tenim un valor diferencial. Això és molt important de cara als consumidors, als distribuïdors i als importadors”, explica la gerent del projecte Maite Esteve.

Han estat anys de treball amb el CRDO Cava que finalment ha donat els seus fruits. Sentim que es reconeix la nostra manera de fer, que es dona valor qualitatiu als nostres caves i que podem competir amb més transparència i millors condicions amb altres escumosos del món. És un segell que ja existeix en altres regions de vins més madures i que ara ens permetrà a nosaltres identificar d’una manera clara, precisa i transparent com elaborem i vinifiquem al celler”, dirà Esteve. I insisteix en la seva importància, perquè “demostra de manera objectiva allò que ja som i fem des de fa anys a Vins del Cep, que el 100% del raïm dels nostres caves són de la nostra propietat i que es vinifiquen íntegrament al celler”. La gerent de Vins del Cep reconeix que “era necessari poder explicar que som viticultors i elaboradors i treballem amb raïm d’Espiells, del Penedès, per garantir als clients que tot el que elaborem és propi i que tanquem el cercle des de la vinya fins a la comercialització, garantint l’origen i la qualitat i una manera de fer i d’elaborar integral. Tot això representa esforç, sacrifici i compromís i és important que sigui reconegut”.

Si bé és cert que aquest és un projecte encara molt nou i amb llarg camí per endavant, també ho és que alguns elaboradors de Cava que han compartit el seu malestar per no poder rebre el distintiu, malgrat poder certificar que premsen i vinifiquen gairebé la totalitat del seu producte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa