La problemàtica ha anat en augment des d’aquesta anomenada era Covid, i ara sembla que la guerra entre Ucraïna i Rússia hi podria afegir salsa. No és una queixa nova, cert, però el fet que s’allargui des de fa uns quants mesos provoca que els cellers catalans ho pateixin i ho denunciïn un cop més. La matèria primera seca, que inclou cartró, alumini o vidre, costa que arribi a les instal·lacions on aquests dies s’estan embotellant els vins; una situació que fins i tot estaria frenant el degorjat dels espumosos o obligant a ajornar la data d’embotellament dels vins.

Així ho comparteixen amb Vadevi diversos elaboradors, queixant-se que tot plegat els obligat a acceptar comandes de vidre que no els arribaran abans de maig; o assumir costos més elevats degut a la pujada dels preus dels envasos i la resta de materials que necessiten per poder treure les noves anyades al mercat.

Davant la situació, i consultades diverses empreses intermediàries, la resposta és de nou unànime. “S’està demandant més vidre que mai”, dirà a aquesta capçalera Jordi González d’Establiments Domingo-Ampolles Natura, “i està sent molt superior a la capacitat productiva de la indústria”.

S’estan registrant màxims històrics de producció i màxims històrics de venda“, afegeix González, qui considera també que és un problema global i que el consum “està disparadíssim”; i continua: “la indústria té la capacitat que té, i no pot assumir un increment de producció com el que demana el mercat actual”. A més a més, dirà, “la sensació és que falta vidre, i actualment n’hi ha més al mercat que mai”

La pujada de preus, González l’atribueix als costos externs induïts, com l’increment del preu de l’energia o del transport. “Puja la factura de la llum, el preu de la benzina està pels núvols, i tot plegat, repercuteix de manera indirecta en el preu final del producte”.

“El que passa, comenta, és que malgrat la situació, el mercat nacional i d’exportació està funcionant bé, i malgrat tothom està venent més producte, ningú ho diu“, etziba.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa