VadeVi
Els beneficis del cava són per empreses grans i mitjanes mentre les petites punxen
  • CA

Les grans empreses del cava aglutinen la majoria dels beneficis del sector, malgrat una davallada de vendes que arriba fins al 9%. Les mitjanes, que facturen entre 600.000 euros i 10 milions són les que registren un creixement sostingut, mentre als petits cellers les pèrdues continuen augmentat malgrat un repunt en les vendes.

Aquestes són algunes de les xifres que aquest matí ha donat a conèixer Pimecava a través d’un informe elaborat pel bufet d’advocats Escura. A l’acte hi han assistit prop de 70 empresaris del sector i pel president de Pimecava, Pere Guilera, aquesta presentació pública és un exercici de transparència, ja que per primer cop se’n fa una presentació pública.

Malgrat la manca de beneficis de les empreses que representa Guilera, en declaracions a VADEVI.cat s’ha mostrat esperançat. “Aquesta són les xifres de 2014, però estem convençuts que les de 2015 seran millors” assegura. I afegeix però, que “tenir consciència de la situació, et permet també corregir i ara mateix veiem que el que cal és diversificar”.

Guilera afirma que la subsistència de les empreses que facturen menys de 600.000 només s’aconseguirà si es fa una aposta clara per l’enoturisme, pel cava premium (els caves d’alta qualitat) i per les exportacions, “els qui puguin”, diu. A més recorda que els altres cellers no s’han de veure com a competidors sinó com a cooperadors.

L’informe revela, segons Guilera, que el sector del cava ha superat bé la crisi, l’any 2008 hi havia registrats 269 cellers i el 2014 eren 244 i que s’ha consolidat com a generador de llocs de treball amb “un dels millors convenis col·lectius que preveu, entre moltes altres coses, que un treballador que comença tingui un sou de 1350 euros”.

Pel que fa la situació política el responsable de la patronal dels petit cellers del cava, ha demanat a tots els assistents que es dediquin a la seva activitats econòmica amb independència del que passi.

Una altra dada que mostra l’informe i que per Guilera és preocupant, és l’increment del nombre d’hectàrees registrades a la Denominació d’Origen Cava de fora de Catalunya. És per això que apunta que es treballarà la possibilitat de tancar aquest registre per tal de frenar aquest increment.

Els petits cellers, una mica més de 100, que elaboren cava representen un 5% del volum de vendes total.

L’exportació

L’exportació de cava està en mans de les grans empreses i és precisament a través d’aquesta via que han aconseguit compensar les pèrdues en les vendes del mercat interior.

Així ho diu l’informe que constata que la primera destinació continua sent Alemanya (20%), però amb 140 mil ampolles només de diferència amb Bèlgica (20%) que ha pujat més d’un 11% respecte l’any 2013.

Fora d’Europa, les principals destinacions són Brasil (30%), Lituània (70%), Xina(104%) i Paraguai (61%) amb creixements i volums molt representatius.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa