Més de 2.500 persones han assistit durant la jornada d’avui als diferents actes organitzats amb motiu de la Festa del Vi i la Verema a l’estil antic de Poboleda, que aquest any ha arribat a la XIIIa edició. Aquesta tradicional celebració de Poboleda simbolitza l’inici de la campanya de la verema a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.

Han estat un total de 28 cellers de la DOQ Priorat els que han omplert els baixos de les cases pairals dels principals carrers del nucli de la vila de Poboleda. Segons l’organització, són tots els cellers a les quals es pot donar cabuda en aquests moments, atès que no es disposa de més baixos de cases del poble que puguin acollir els punts de tast en condicions per a les cates de vi que els cellers ofereixen als visitants.

Com cada any, aquesta festa és una de les més concorregudes i populars que s’organitzen amb els vins de la DOQ Priorat com a protagonistes. De fet, és una de les convocatòries més veteranes del calendari festiu d’aquesta denominació d’origen, i combina els tastos amb la verema a l’estil tradicional que es fa a primera hora del matí, una “piada” (o trepitjada del raïm oberta a la participació del públic), un esmorzar i un dinar populars. A la tarda també s’han organitzat actes paral·lels, com la presentació d’una publicació d’imatges del Montsant, la festa castellera a càrrec dels Xiquets de Reus, l’actuació dels Diables d’Alforja i un ball popular a la nit.

Des de l’Ajuntament de Poboleda s’ha valorat molt positivament la resposta del públic a la convocatòria: es calcula que unes mil persones han menjat a la localitat, ja sigui en el menjar popular al recinte de “La Closa” o en altres establiments del poble . També s’ha informat que diversos cellers han esgotat les existències de vi disponible per als tastos i que el volum de vendes d’ampolles de vi ha estat positiu tenint en compte el format de festa que es realitza.

El balanç
Després de la inauguració oficial de la festa, els organitzadors i diferents institucions col·laboradores han fet balanç de la celebració. En concret, l’alcalde de Poboleda, Jordi Català, ha fet un balanç molt positiu de la trobada i ha ressaltat que aquesta Festa s’ha convertit en un referent en el món del vi a Catalunya. El president de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, Toni Alcover, ha comentat les bones perspectives amb què comença la campanya de la verema, i s’ha referit al fet que aquest estiu ha estat bastant sec i de molta calor especialment en la segona quinzena d’agost en l’àmbit de la DOQ Priorat, un factor que segurament influirà en les característiques d’aquesta collita, que probablement serà entre un 10 i un 15% menor pel que fa a volum però amb més qualitat que en anys anteriors. El volum de la collita podria quedar aquest any entre els 4.200.000 i 4.400.000 quilos, quan l’any anterior va ser de 4.800.000 quilos. Des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat (Incavi), el seu director general, Jordi Bort, ha destacat com d’importants que són les trobades com la de Poboleda per a la promoció dels vins catalans.

En aquesta edició de la Festa del Vi i la Verema a l’estil antic també hi havia un grup d’aficionats i professionals del vi procedents d’Austràlia. En nom seu, el xef Frank Camorra, propietari de diferents establiments de restauració a Austràlia, ha remarcat la tipicitat i atractiu que pot oferir el Priorat i els seus vins en un entorn mundial en què l’enoturisme acostuma a caure en una oferta excessivament comercial i poc centrada en els valors de qualitat i autenticitat.

La festa d’avui va tenir com a activitat prèvia una jornada de portes obertes el passat dissabte, dia 3 de setembre, en què les diferents bodegues de Poboleda van acollir als visitants interessats en conèixer directament els espais i processos de producció dels vins locals.


GAIREBÉ 3.000 PERSONES S’HAN APLEGAT PELS CARRERS DE POBOLEDA FOTO: DOQ PRIORAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa