Els ceps malmesos a l’incendi trigaran almenys un any en recuperar-se

Cavalls prop de zones calcinades a l’Alt Empordà Foto: Jordi Borràs

Unió de Pagesos ha destacat la importància de les vinyes com a tallafocs en el gran incendi de l’Alt Empordà, al temps que ha recordat que els ceps malmesos trigran almenys un any en recuperar-se. El sindicat ha xifrat, en una primera valoració, en uns tres milions d’euros les pèrdues que ha patit la pagesia de l’Alt Empordà com a conseqüència de l’important incendi que es va declarar el 22 de juliol a la Jonquera i que va afectar un total de 14.000 hectàrees de 17 municipis. Les pèrdues inclouen infraestructures, maquinària, farratges, palla i gra i encara cal valorar les pèrdues en produccions de conreus permanents, com la vinya, l’olivera i la cirera i en produccions forestals.

Del total de les hectàrees, més de 3.000 són de terreny agrícola. L’incendi va afectar infraestructures d’una vintena d’explotacions en diferents graus d’intensitat i va perjudicar de manera important conreus de vinya, olivera i cirerers, a més d’userda, gra, bales de palla, masies, pallers sencers o instal·lacions d’aigua.
Entre les mesures que Unió de Pagesos demana al Govern català per tal de pal·liar els danys causats per l’incendi hi ha ajudes tant per aquelles persones o explotacions que disposen d’assegurança com per les que no en tenen, ja que no hi ha cap normativa catalana que ho impedeixi.
Almenys un any de recuperació

Entre els diferents danys que contempla aquesta mesura hi ha els que afecten a la reposició d’arbres o animals, i les pèrdues de les collites i del potencial productiu de les collites futures, ja que en el cas de la vinya, els ceps que han quedat malmesos però no morts tardaran com a mínim un any en recuperar-se, mentre la cirera i l’olivera poden tardar entre tres i quatre anys.

A més, el sindicat insisteix en la importància que han tingut alguns cultius que han actuat de tallafocs en l’incendi, com la vinya, olivera i cirerers. D’altra banda, en els pocs casos en què el sotabosc era pasturat, aquest no s’ha vist afectat per les flames, i això ha permès salvar granges i vivendes. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana que es tinguin en compte aquestes característiques amb l’objectiu que no es torni a produir un incendi d’aquestes dimensions. El sindicat considera que el primer pas és que la pagesia afectada pugui continuar desenvolupant la seva activitat i que hi hagi un plantejament amb l’aportació de recursos públics per potenciar la implantació dels tallafocs, ja siguin de pastura o d’altres tipus de conreus.

Nou comentari