La presentació de la iniciativa es va fer a la vinya de Cal Mota de Recaredo, on Ton i Carlos Mata, de la tercera generació de la família Recaredo, van compartit esmorzar amb els xefs dels restaurants. Foto: VADEVI.cat
La carta de vuit restaurants de l’Alt Penedès comptarà, a partir del 15 de setembre,
amb un plat ideat exclusivament amb cigronets de l’Anoia. L’objectiu d’aquesta proposta, promoguda per les caves Recaredo és dinamitzar la cultura gastronòmica de la zona i donar a conèixer productes de la nostra terra. En aquest cas, els cigrons han estat conreats a les finques en guaret de Recaredo i batejats amb el nom de Cigronets de Can Credo.
Can Credo és el diminutiu amb el qual es coneix la casa familiar de les caves Recaredo a Sant Sadurní d’Anoia i és la marca sota la qual es produeix l’oli d’oliva verge extra Olivar de Can Credo, els Cigronets de l’Anoia i els vins tranquils de Recaredo. Aquests productes es cultiven als camps de Recaredo, tots ells treballats segons els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica.
La ruta gastronòmica del cigronet
Bacallà confitat amb cigronets, tronc d’escamarlans amb crema de cigrons o
medallons cruixents de peu de porc i llagostí amanits amb cigrons són alguns dels
suggeriments gastronòmics que configuren aquesta ruta gastronòmica del cigronet en
la qual hi participen els restaurants de La Cava d’en Sergi (Sant Sadurní d’Anoia), Cal
Saldoni (Sant Pau d’Ordal), Cal Pere del Maset (Sant Pau d’Ordal), Cal Ton (Vilafranca del Penedès), El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès, antic restaurant Mercat), Cal Xim (Sant Pau d’Ordal), Cal Blai (Sant Sadurní d’Anoia) i Sol i Vi (Subirats).
El perquè dels cigrons
El cigró petit de l’Anoia es planta a les finques en guaret de Recaredo, és a dir, en
aquells camps que estan en repòs de vinya durant uns 8 anys amb l’objectiu de
recuperar el terra i plantar novament ceps. El cigró és una lleguminosa que fixa el
nitrogen al terra, un element fonamental per al desenvolupament dels ceps. Amb la
seva plantació, s’evita aplicar de fertilitzants d’origen químic i la terra esdevé sostenible i els productes que n’obtenim, gustosos i expressius. “L’obstinació per
col·laborar amb els cicles de la natura ens porta a ser agricultors i no només viticultors. D’alguna forma, sentim que tornem a l’essència dels masos”, va explicar en
Ton Mata durant l’acte de presentació.
El tret de sortida d’aquest projecte va tenir lloc la setmana passada a la vinya de Cal
Mota de Recaredo. Ton Mata i Carlos Mata, de la tercera generació de la família
Recaredo, van compartit esmorzar amb els xefs dels restaurants per intercanviar
opinions i explicar la filosofia del projecte Can Credo.