VadeVi
Els experts avisen del perill de convertir el paisatge del vi en un parc temàtic

L’enoturisme és una de les activitats econòmiques que pot donar sortida a la situació de crisi. Cada cop està més de moda arreu de Catalunya i es multipliquen les rutes i els visitants. La situació podria semblar gairebé idíl·lica, però alguns estudiosos afirmen que s’hi poden trobar “peròs” i que no tot és tan bonic com es veu en un primer cop d’ull. De tot això es va parlar en la primera sessió del cicle de debats mensuals “La felicitat possible”, que se celebra al centre Arts Santa Mònica. El primer acte va tenir com a protagonistes el viticultor del Priorat René Barbier i el geògraf Francesc Muñoz.

El professor universitari va afirmar que ara per ara segueix vigent el perill de convertir el paisatge en un parc temàtic, que desvirtuï la realitat del territori, que li faci perdre la seva màgia. La tematització, va reblar Muñoz, és un perill real contra el que cal lluitar perquè pot acabar amb la reconstrucció agrària, social i cultural que se n’ha fet, i que ha estat un element de dinamització. Pel geògraf, no s’ha de permetre que el paisatge es converteixi en un producte de consum més perquè aquesta situació el podria dur a la seva mort.

René Barbier va recordar que quan va arribar al Priorat fa 25 anys, com un hippie més, mai s’hauria pensat com evolucionaria la comarca. Quan va aterrar ho va fer amb il·lusió, que amb el pas dels anys, ha servit per la revitalització de la comarca. Va venir a dir que es va posar el territori dins d’una ampolla.

“La felicitat possible” tracta les dimensions i percepcions canviants del vi, amb nou sessions centrades en tres eixos temàtics: el territori, la quotidianitat i l’hedonisme. Cada jornada compta amb dos ponents: un d’ells actiu al món professional (viticultor, enòleg, elaborador, negociant, comunicador), i l’altre procedent d’àmbits diferents, des de l’art fins a la medicina, des de l’antropologia fins al periodisme. Pel promotor de la iniciativa, Oriol Pérez de Tudela, “aquestes converses arriben en el moment propici: el món del vi suma atractius, vaguetats i contradiccions múltiples que reclamen claredat i una nova manera d’encarar la discussió entorn un dels nostres productes més simbòlics”. El cicle és una iniciativa creada i organitzada per El Vi a Punt, plataforma de productes i idees vinculats al vi.


Vinyes i ametllers al Priorat FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa