Gérard Basset durant la seva ponència al II WIne Culinary Forum. Foto: Ester Bachs">

Aquest diumenge 28 de setembre, s’ha dut a terme a Barcelona el II Wine & Culinary International Forum, el congre?s internacional de caràcter bianual, sobre l’harmonia entre el vi i la cuina. Enguany, el lema ha estat “Creativitat i Mercat” i grans personalitats del món gastronòmic i del vi han exposat i debatut sobre la complementarietat del vi i la cuina, mostrant casos d’èxit en maridatges, cartes de restaurants, estratègies de màrqueting, receptes gastronòmiques, etc. El Comitè Assessor del fòrum està dirigit per Vi?ctor de la Serna acompanyat de Franc?ois Chartier, Nick Lander i Josep Roca, amb la coordinació de Montse Alonso i Juan Manuel Bellver.
La jornada, presentada per Juan Manuel Bellver i Joan Go?mez Pallare?s, ha començat amb la ponència de Ge?rard Basset, actualment l’única persona al món que combina els títols de Master of Wine, Master Sommelier, Wine MBA i el Millor Sommelier del Mo?n, qui ha exposat la importa?ncia de la psicologia i la formacio? a la seva professió i ha assenyalat que el sommelier ha de saber vendre bé un vi, a més de requerir totes les aptituds i passions pel món del vi i el sector de l’hospitalitat.
Seguit per Josep Roca, del Celler de Can Roca, que ha dirigit la ponència “Quan el vi inspira el plat” oferint als oients un homenatge als cuiners que s’inspiren amb el vi per crear les seves receptes. Ha explicat a través dels plats elaborats amb els seus germans com aplicar les noves tècniques al servei de la cuina amb vi i licors, i presentar aquestes begudes descontextualitzades.
Jamie Goode, reconegut periodista i cri?tic de vins brita?nic, ha parlat sobre la mineralitat dels vins, i com aquesta ha de fer-lo interessant i especial per al consumidor, assegurant que hi podria haver una connexio? entre la mineralitat i l’envelliment del vi.
Lucas Paya?, Director de vins de Jose? Andre?s ThinkFoodGroup 2008-2014, ha explicat la seva experie?ncia comercial per vendre vi de manera innovadora als millors restaurants dels EUA. Ha donat algunes claus per a les noves cartes de vi suggerint que aquestes siguin divertides, que no pressionin el client o que incloguin tecnologia. Ha ressaltat el fet d’introduir el porró o servir el vi en ampolles de tamanys més grans, o fins i tot directament de la bóta, maneres de servir el vi que en mercats anglosaxons, on desconeixen d’aquests utensilis, han estat molt exitosos i com aquests elements ‘antics’ rellançats a les noves generacions de consumidors funcionen força bé.
Al seu torn, el Dr. Ramo?n Estruch ha introduït la importància del vi dins la dieta mediterrània i ha assegurat que el vi redueix un 30% el risc de malalties cardiovasculars i evita complicacions si es duu un consum moderat.
El xef Nando Jubany, propietari de Can Jubany, ha finalitzat el mati? mostrant la cuina del terrer a trave?s d’un show cooking i servint el dinar còctel del Majestic Hotel & Spa Barcelona.
A la tarda, s’ha continuat amb l’entrevista de Víctor de la Serna a Jeannie Cho Lee , prestigiosa cri?tica de vi i la primera dona asiàtica en ostentar el ti?tol de Master of Wine, qui ha explicat l’estrate?gia per introduir amb e?xit el vi francès al mercat xine?s.

Tot seguit, Fiona Beckett, experta britànica en maridatges i el sommelier Christophe Brunet han dirigit un tast històric dels grans vins de Les Primum Familiae Vini , una associació que integra 11 de les fami?lies elaboradores de vi me?s importants del mo?n: Mouton Rothschild, Miguel Torres, Vega Sicilia, Egon Mu?ller Scharzhof, Symington, Pol Roger, Perrin, Joseph Drouhin, Tenuta San Guido, Hugel & Fils i Antinori.">

Manuel Marti?nez, xef propietari del restaurant parisenc Le Relais Louis XIII, un dels grans exponents de la cuina francesa cla?ssica, ha ofert un showcooking sobre el concepte de cuinar amb vi.
Ferran Centelles , sommelier d’elBulli 2000-2011 i col·laborador de Jancis Robinson, ha impartit la confere?ncia “Enemics o nous amics del vi”, basant-se amb les opinions del públic sobre maridatges i fent una demostració pràctica de com maridar ingredients quasi impossibles, per forts contrastos de sabors, amb vins i poder gaudir d’una experiència gastronòmica agradable.
Per acabar, Franc?ois Chartier (Canada?), pioner en la investigació sobre l’harmonia entre el vi i la cuina, ha demostrat juntament amb els xefs Ste?phane Modat (Canada?), Vineet Bhatia (Regne Unit/I?ndia) i Daniel Ovadi?a (Me?xic), l’existe?ncia de determinats components a les diverses cuines exòtiques que permeten harmonies similars per maridar vins i ofertes gastronòmiques.
Aquest esdeveniment s’engloba dins del L ’Any Internacional de la Dieta Mediterra?nia 2014 i ha estat possible gra?cies a la Fundacio? Dieta Mediterra?nia i a Bodegues Torres , i el seu gran intere?s en difondre la cuina que va unida al vi.

L’equip de ponents de la 2a edició del Wine & Culinary International Forum Foto: Jorge Andreu">

Nou comentari