Els dos primers volums de Sapiens del Vino ja tenen versió anglesa. No només això, sinó que aquests primers dies de maig ja se n’ha fet la presentació oficial al Carnegie Hall de Nova York. La traducció del projecte de la Bullipedia dirigit pel fundador d’elBullifoundation, Ferran Adrià, i pel responsable de recerca de begudes i continguts de la Fundació, Ferran Centelles, ha estat possible gràcies a una col·laboració rubricada amb l’empresa penedesenca Juvé & Camps.
Ferran Centelles agraïa al projecte penedesenc que s’hagi pogut traduir i publicar en anglès “aquest magistral compendi de coneixement, un projecte que vol recollir, generar i organitzar el contingut necessari per a crear l’enciclopèdia més completa sobre el món del vi i centrada en la gastronomia i el servei al comensal”. L’obra, afegia, “combina creativitat i innovació amb el propòsit de ser una eina d’aprenentatge i educació”.
“Per a Juvé & Camps és un gran honor presentar i col·laborar en un projecte tan emblemàtic com la Bullipedia de Ferran Adrià”, aportava el president Joan Juvé. I afegia: “fidels a la nostra tradició centenària i el nostre compromís amb l’excel·lència, la innovació i l’honestedat en la creació i elaboració d’escumosos, compartim amb elBullifoundation aquesta passió pel que fem”.
Fa uns anys que va néixer el projecte de Bullipedia amb la intenció de reunir, de manera holística, tot el coneixement sobre la restauració gastronòmica en un sol lloc, desenvolupant temes com: el món del vi, el servei en sala, la cuina, la gestió, o la història. El Sapiens del Vino és un dels capítols del projecte i pretén ser d’utilitat per a tots els professionals del món del vi.
Compromís de traduir la resta de volums
Durant la presentació en el Carnegie Hall es van veure els dos primers volums traduïts de Sapiens del Vi, d’un total de vuit, que aporten una perspectiva que suma ciència, art i gastronomia. Juvé & Camps ha anunciat que manté el seu compromís de continuar fent costat a elBullifoundation amb la traducció dels següents volums de la col·lecció Sapiens del Vino. De moment, les traduïdes estan disponible a través del següent enllaç per un preu de 120 euros per volum.
L’acte de presentació va permetre gaudir també d’un exclusiu tast d’alguns dels escumosos de la casa centenària, com el Gran Reserva, Juvé & Camps Reserva de la Familia; els tres parcel·laris grans reserva que formen la col·lecció Milesimé: Xarel·lo d’Olivera, Chardonnay de Ca Rius i Pinot Noir de Rieral; i algunes cuvées que només s’elaboren en anyades extraordinàries: La Siberia, 100% Pinot Noir mediterrània amb més de 100 mesos de criança; Gran Juvé & Camps, un vi escumós de llarga guarda; i La Capella, un Cava de Paratge Qualificat procedent de vinyes de xarel·lo de més de cinquanta anys.
Mètode Sapiens
El primer volum de Sapiens del Vino, Contextualización y viticultura, se centra en la contextualització del vi i tracta de contestar una pregunta tan ambigua i extensa com Què és el vi? El llibre examina el vi des de diferents perspectives i basant-se en preguntes com: És el vi un producte natural? O Quin paper té la naturalesa en l’elaboració del vi?, entre altres. També conté una aproximació a la viticultura i la seva manera de proveir de matèria primera mitjançant l’aplicació de tecnologia agronòmica; debat sobre tipus de vinyes, elaboradors, viticultors, filosofies aplicades a cura de la vinya i posa especial èmfasi en les condicions climàtiques que marquen la diferència entre un vi i un altre.
El volum 2, Vinificación y clasificaciones, es pregunta si una cosa tan concreta com la vinificació, l’elaboració del vi ocorre únicament durant la fermentació al celler o si comença en la vinya i, fins i tot, s’estén en temps i espai una vegada el vi ha estat embotellat. Explica tècniques d’elaboració des d’un punt de vista científic, encara que sense oblidar que l’elaboració pot convertir-se en art si el seu resultat ens excita i emociona.
Tot el compendi s’ha elaborat aplicant el mètode Sapiens, que es resumeixen en la frase encunyada per Ferran Adrià: “Saber per a aprendre; aprendre per a crear” i es basa a contextualitzar, interpretar, comparar, identificar, ordenar i associar dades i coneixement d’origen multidisciplinari des d’una perspectiva holística i integradora.