Aquest divendres han celebrat amb el cartell d’aforament complet l’edició 2022 del Congrés Internacional ACE de l’Enologia i el Cava. Ha estat de nou el punt de trobada de la professió, el lloc on compartir novetats i aprenentatges especialment centrades, enguany, en la biodiversitat, “factor clau en la regeneració dels ecosistemes vitivinícoles“, que n’ha estat el lema principal.

Així, durant tota la jornada s’ha pogut sentir veus autoritzades al voltant d’aquesta temàtica, entre les quals, la Dra. Isabelle Masneuf-Pomarède, professora d’Enologia en Bordeaux Sciences Agro; Dania Garcia Sánchez, professora en micologia i microbiologia ambiental de la Universitat Rovira i Virgili; Raquel Campos Herrera, investigadora en el Instituto de las Ciencias de la Vid y el Vino i el Dr. Andrea Squartini, professor associat del Departament d’Agronomia Animals Aliments Recursos Naturals i Medi Ambient de la Universitat de Pàdova. Per complementar el panell, Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres i president de l’Associació de Viticultura Regenerativa; i la clausura, a càrrec de la directora de l’INCAVI Alba Balcells.
Acompanyant les ponències, el programa incorporava el guiatge d’un tast de vins seguint mètodes de la viticultura regenerativa a la vinya de la mà del sommelier Ferran Centelles. Durant la sessió es va servir:
- Abadal Picapoll 2021 Abadal
- Clos ancestral 2021 de Família Torres
- Can Freixes Blanc selecció 2021
- Clos Mogador 2014
- Bideona V1BN4 Viñ.viejas 2020
El congrés està organitzat per Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enòlegs, La Confraria del Cava Sant Sadurní i INCAVI. Enguany, també s’ha emmarcat en la Setmana del Vi Català.

Lliurament de premis durant la Nit de l’Enologia
Finalitzat el Congrés, els assistents van traslladar-se fins a la Fassina de Can Guineu, a Sant Sadurní d’Anoia, on la jornada va continuar amb la ja també tradicional Nit de l’Enologia. Moment per compartir sopar i acompanyar el lliurament de premis que, guiat per la periodista Margalida Ripoll, va servir per reconèixer la tasca professional i de promoció de l’enologia i el món del vi. Els guardons d’enguany han estat per:
- Personalitat de prestigi, afí al món vitivinícola: Salvador Puig, actual coordinador general de l’ICEA i ex director de l’INCAVI
- A l’estudiant-enòleg guanyador del premi Jaume Ciurana 2021, de la Universitat Rovira i Virgili: Gerard Mora
- A un comunicador, per la seva labor en difondre el món de l’enologia, el vi i el seu entorn: Anna Vicens, periodista i presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers.
- Reconeixement a l’Enòleg o Enòloga ACE-CEEC més prestigiat als Premis Vinari d’enguany: Toni Coca, enòleg del celler Coca i Fitó.

Un cop va acabar l’acte de lliurament dels guardons, es va servir un sopar amenitzat amb música en directe.