VadeVi
Ernest Pérez-Mas: «Trobo que el vi català és súper barat»
  • CA
Ernest Pérez Mas té les vinyes a la zona del Pla de Manlleu | CEDIDA

!--akiadsense-->

El seu nom es relaciona amb l’operador de telecomunicacions català Parlem Telecom, del qual n’és president i fundador, però des de fa uns anys l’Ernest Pérez-Mas també té un lligam directe amb el món del vi. Al 2013 va comprar unes vinyes al Pla de Manlleu, una zona propera a Barcelona on hi intuïa la producció de vins singulars. “Busco autenticitat, proximitat i diferenciació”, diu. I va posar en marxa l’Heretat Mascorrubí, on actualment hi elabora vins a partir sobretot de la montònega, una varietat de la Parellada, i el sumoll. Tot ecològic.

Què fa que un enginyer en telecomunicacions acabi fent vi?

Sóc de Barcelona, però els meus besavis eren del Penedès i hi passàvem llargues èpoques. Les vinyes formen part dels paisatges de la meva infantesa i el cert és que sempre m’ha agradat molt el vi. En un moment determinat, m’ofereixen la possibilitat de comprar una finca de 65ha -de les quals, 7 són de vinya- al Pla de Manlleu i m’hi llenço de cap.

Així neix l’Heretat Mascorrubí.

Sí, em va enamorar l’indret i hi vaig veure una enorme potencialitat: l’alçada -les vinyes estan entre 500 i 700 metres-, la climatologia, el sòl… Preveia que la finca veuria néixer vins singulars i amb personalitat, sent conscient que per fer-ho, com no en sabia prou de vi, hauria de demanar l’ajuda i assessorament extern.

I truca a?

En primer lloc a un bon amic de la Terra Alta, en Joan Àngel Lliberia, del celler Edetària que em va ajudar moltíssim i em va oferir un suport impagable. A més, vaig incorporar al projecte a dos grans enòlegs, Joan Rovira i Jaume Àrboles, que van esdevenir clau en els inicis de la vinificació.

Vinificació a partir de dues varietats autòctones del Penedès: la montònega i el sumoll. Millor les de casa que les foranies?

Busco vins que ofereixin autenticitat, diferenciació i proximitat. I això, aquí, m’ho dóna la montònega. Crec molt en les varietats autòctones i a la zona de Pla de Manlleu, per l’altitud on hi ha les vinyes, aquesta varietat ofereix resultats òptims. El mateix amb el sumoll, que ens hem atrevit amb la negra i la blanca i enguany en veurem els resultats…

Cert. L’Heretat Mascorrubí té una gamma de dos vins, però en poques setmanes se n’hi afegeixen dos més, el sumoll blanc i el sumoll negre.

Si, ara tenim el Teulera –montònega- i l’Aixart blanc –montònega i garnatxa blanca-. I enguany presentem novetats, l’Extincta Vitis Sumoll Blanc, que sortirà a l’abril; i el Captirot, de garnatxa i sumoll negre, que presentarem al maig.

“Busco autenticitat, proximitat i diferenciació”, diu l’Ernest Pérez-Mas sobre els vins que elabora | CEDIDA

!--akiadsense-->

I per ara, com us tracta el mercat?

Bé, costa molt entrar i donar-te a conèixer, però he de dir que la montònega està sorprenent molt positivament a qui la tasta i això ens obre portes a donar a conèixer qui som i què fem. Esperem que passi el mateix amb els sumolls!

Un cop va dir que Parlem Telecom era una estructura de país; creu que el sector del vi català també es pot definir així?

El potencial hi és i es fan vins fantàstics. Però crec que el vi català és súper barat considerant l’enorme esforç que suposa tot el procés, des del treball a la vinya fins a l’etiquetatge de l’ampolla.

Quin és el futur de l’Heretat Mascorrubí?

De moment, volem consolidar la marca i l’aposta que hem fet per l’autenticitat i les varietats autòctones. Però també em va pel cap reformar la masia de la finca i convertir-la en el celler on s’hi pugui elaborar tota la producció de la marca, ara estem utilitzant les instal·lacions de Vinya Janine.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa