Freixenet ja ha fet públic el preu definitiu al que comprarà cada quilo de raïm a la Denominació d’Origen (DO) Penedès. Concretament, ha fixat en 27,5 cèntims d’euro per quilo de raïm la compensació que rebran els pagesos de la vinya. Els viticultors titllen la notícia de ‘vergonyosa i lamentable’ i consideren que aquests preus ‘condemnen a una mort segura’ el sector, ja que compren per sota dels preus de producció. Per contra, Freixenet ha reconegut que ha disminuït el preu entre un 6% i un 7% però nega que la rebaixa assoleixi el 14% com diuen els viticultors. Freixenet exerceix una posició de lideratge i, a la pràctica, acaba establint el preu de referència per a la resta de cellers.

Fonts de Freixenet han explicat que la verema d’aquest any és d’una qualitat molt elevada i que, per l’alta graduació, es pagaran bonificacions, que acabaran moderant la caiguda del preu fins al 6% o el 7%.

Unió de Pagesos afegeix que el cost de produir un quilo de raïm a la DO Penedès és de 40 cèntims d’euro, segons un estudi de l’Institut Català de la Vinya i el Vi. La caiguda de preus per la compra de vi corrobora, a l’entendre dels responsables d’Unió de Pagesos al Penedès, que no existeix un mercat lliure sinó que hi ha un oligopoli on Freixenet marca els preus de manera unilateral.

Malgrat això, el sindicat Unió de Pagesos assegura que la rebaixa era ‘previsible’ ja que el mes de març els cellers van decidir disminuir un 15% el preu pel vi base per fer cava que compren a les cooperatives i als petits elaboradors, que acaba representant entre el 70% i el 80% del total que venen.


Freixenet és una de les principals marques de cava de Catalunya FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa