Es confirmen les previsions a la baixa de la verema d’enguany

La collita de raïm en la verema del 2012 serà menor que la del 2011 Foto: J.P.

Les previsions a la baixa de la collita de raïm exposades a l’inici de la verema pel sindicat agrari Unió de Pagesos es van complint a les diferents D.O. de Catalunya, tot i que això no n’afectarà la qualitat. Així, el Consell Regulador del Cava ja ha constatat sobre el terreny que la producció minvarà. “És massa d’hora encara per veure quin percentatge de disminució ens trobarem, però pel que fa al chardonnay, que és una varietat que està pràcticament recol·lectada, podria ser del 20 per cent”, ha assegurat Lluís Marco, coordinador del control de qualitat del Consell Regulador del Cava.

Pel que fa al cava, la verema va començar a principis d’agost amb les varietats chardonnay i pinot noir, que estan pràcticament recollides, i s’està començant amb les de macabeu i xarel·lo. El raïm recollit fins al moment indica que “l’estat sanitari és molt bo i l’equilibri grau/acidesa també, cosa que ens fa preveure que estem davant d’una collita que serà excel·lent”, segons el cap dels serveis tècnics del Consell Regulador del cava, Francisco González.

També a la DO Empordà hi ha una previsió a la baixa xifrada a l’entorn del 15% tot i que l’anyada no perdrà qualitat gràcies a una molt bona qualitat sanitària. Cal tenir present que l’any 2011 l’anyada va ser rècord i excepcional, amb 75.221Hl de vi elaborat. Entre els factors que expliquen la baixada de la producció hi ha el vent fort i fred que va fer marcir nombrosos raïms a l’inici del cicle vegetatiu de la vinya o les pedregades del mes d’abril que van afectar vinyes dels termes de Masarac, Mollet de Peralada, San Climent i Espolla. A aquests factors, també cal sumar les hectàrees de vinya afectades pel foc d’aquest estiu a l’Empordà o l’estrès hídric que han patit algunes vinyes situades en terraprims a causa de l’escassetat de pluges i la calor de les últimes setmanes.

Finalment, la DO Pla de Bages preveu una davallada d’un 10% respecte l’any passat, quan es van collir 870.000 quilos. L’enòleg d’Abadal -un dels cellers més importants de la comarca-, Miquel Palau, ha explicat que les altes temperatures d’aquest estiu han provocat que el gra sigui més petit. Tot i això, ha assegurat que el raïm ha mantingut els nivells d’acidesa i grau, i ha qualificat la qualitat del raïm de “molt bona”. “La frescor aromàtica del que estem recollint aquests dies és excel·lent i confiem que l’anyada també ho sigui”, ha explicat. Es preveu que la verema a la DO Pla de Bages s’allargui fins a mitjans d’octubre degut a la lenta maduració del raïm en aquesta zona.

Nou comentari