Els aficionats i professionals dels vins artesans tenen a la seva disposició una nova eina que permetrà tenir tota la informació sobre aquest tipus de vi situada en un mapa i en una mateixa pàgina web. Es tracta d’una iniciativa de la web Observatorio del Vino amb el suport de Joan Gómez Pallarès del blog Vins de Catalunya. És una eina col·laborativa que s’ha de completar gràcies a la participació dels mateixos professionals i aficionats al vi artesà.

El mapa del vi artesà, que s’ha posat en marxa aquest juliol, ja compta amb desenes de referències a tota la península, Canàries i el sud de França. Catalunya també hi té un paper destacat ja que bona part de les primeres incorporacions van ser de productors de vins naturals de Catalunya com Mas Estela, Cava Recaredo, Can Ramón, Casa Pardet, Eco Setrill, Escoda Sanahuja, Terroir al Límit, Saó del Coster, Celler Mas Garrian o Celler Mendall, entre d’altres. També hi figuren les botiges especialitzades de Barcelona L’ànima del vi i La part dels àngels i el restaurant Bar del Pla.

Mica en mica s’aniran incorporant noves referències a aquest mapa. I és que justament aquest és un dels principals atractius de la proposta, que es tracta d’una eina col·laborativa, el que en anglès s’anomenaria “win to win”, és a dir, una proposta en què tots els participants hi guanyen, perquè ajudarà a organitzar i sistematitzar molta informació sobre el vi artesà. “Estem oberts a que qualsevol persona ens pugui informar i fer suggeriments, però volem visitar tots els cellers i establiments abans de publicar-los al mapa i ser molt rigorosos perquè sinó el mapa ja no tindria sentit”, explica Malena Fabregat, una de les impulsores de la iniciativa que creu fermament en la viabilitat del projecte.

“Fem aquest mapa perquè no existeix i perquè és important donar visibilitat a aquest tipus de feina”, explica Fabregat. Per l’Observatorio del Vino, el vi artesà és aquell que “busca l’expressió autèntica del raïm, modificant-lo el mínim possible i sense que hi intervinguin elements externs en cap dels processos d’elaboració del vi, des de la vinya fins a l’embotellament”. Això va més enllà del vi fet a partir d’agricultura ecològica -en què “s’utilitzen centenars d’agents químics a la bodega”, segons Fabregat- i també més enllà del vi natural entès segons els preceptes de l’Associació de productors de vins naturals, ja que el concepte de vi artesà “és més flexible”, explica. De fet, la paraula artesà s’escull expressament per tenir en compte no només el vi sinó també les persones que el fan, els artesans.

En poc més d’un mes i mig, el mapa del vi artesà ja compta amb un centenar de referències a tota la Península Ibèrica, Canàries i el sud de França, i els seus impulsors ja tenen moltes referències de cellers, botigues i restaurants que fins ara desconeixien i que poc a poc s’aniran incorporant al mapa.


Bona part de les primeres incorporacions al Mapa de Vins Artesans són de productors, botigues i restaurants catalans FOTO: OBSERVATORIO DEL VINO

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa