VadeVi
Es deroga l’Ordre per la qual es reconeixia i regulava la Indicació Geogràfica Viñedos de España

El ministeri de Medi Ambient Rural i Marí (MARM) deroga l’ordre per la qual es reconeixia i regulava la Indicació Geogràfica Viñedos de España. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va presentar conjuntament amb l’Associació de Viticultors del Penedès un contenciós-administratiu davant l’Audiència Nacional al·legant que amb aquesta denominació es perjudicaven els interessos del sector productor i que lluny de beneficiar el consumidor només contribuirà a generar una major confusió sobre l’origen i la qualitat del vi. Al mes de desembre, aquest recurs va ser admès a tràmit.

Viñedos de España regulava i reconeixia els vins amb dret a la menció tradicional “vi de la terra” produïts en la zona geogràfica que es delimitava. “Des de JARC, i d’acord amb el sector, es considerava que la denominació anava en detriment de la tasca desenvolupada per les Denominacions d’Origen que permeten conèixer al consumidor les característiques específiques del producte de cada zona de producció, alhora que en garanteixen la qualitat organolèptica”.

L’any 2006, el ministeri d’Agricultura ja va publicar una ordre que regulava aquesta IGP, i ja aleshores el text es va recórrer des del sector i l’Audiència Nacional el va deixar sense efecte, alhora que des de la Unió Europea (UE) no es va reconèixer aquesta IGP perquè deia “no respectava el criteri de zona específica de producció”, imprescindible per establir una nova denominació de qualitat. Tot i això, l’any passat el MARM va tornar a publicar una ordre “pràcticament igual”, però es va tramitar de manera urgent.

En el recurs que es va presentar davant l’Audiència Nacional es recalcava que “no es delimita ni la zona de producció del vi que s’embotellarà sota la denominació Viñedos de España, “ni el rendiment màxim per hectàrea com assenyalen tant la Llei del Vi com la OCM. A més a més, aquesta darrera només autoritza a fer servir el nom d’un país en casos excepcionals”, explica la JARC.

Pels Joves Agricultors, “avui per avui els vins de l’Estat han aconseguit un gran reconeixement internacional. I aquesta tasca és el resultat de la feina que s’ha fet des de les diferents Denominacions d’Origen, que permeten identificar unes qualitats específiques a cada zona de producció i per tant els productes que se n’obtenen són diversos i cobreixen una àmplia gamma de paladars. Amb la IGP Viñedos de España es posaria tots els vins en un mateix sac, i el vi de taula s’’aprofitaria del bon nom dels que es troben sota Denominació d’’Origen, perjudicant la seva comercialització i reputació.”


Vinyes a prop d’Olèrdola FOTO: VAN DER MEULEN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa