VadeVi
Es destapa a Vilalba dels Arcs el Vi de la Passió del 2009

Vilalba dels Arcs obrirà aquest dissabte el Vi de la Passió. Es tracta d’un vi elaborat tal i com es feia fa 2.000 anys. El raïm es cull a mà i es transporta a dalt d’un ase, se’n separa manualment el gra de la rapa i es trepitja amb els peus fins obtenir-ne el most. S’hi afegeix romer, farigola i una mica de mel per aromatitzar-lo i es fa fermentar en una gerra. Després se’n fa una segona fermentació dins d’una àmfora segellada amb argila o resina per tal que les qualitats del vi es conservin.

Dissabte se n’obriran les àmfores i es donarà a tastar aquest vi de la passió que és la tercera vegada que es fa: “vam pensar que ja que som una terra de vins estaria bé una festa de la verema lligada a la Passió de Vilalba dels Arcs, que no es fa en un teatre sinó pels carrers del poble de forma altruista i com a reclam turístic”, explica el cellerista Xavier Clua.

El Vi de la Passió es fa 100% amb garnatxa blanca i seguint els mètodes antics -segons han pogut investigar a través de diferents llibres i documents-. “És per fer difusió de la cultura del vi no pas una qüestió comercial”, explica Clua, i només “se n’embotellen unes 50 ampolles que es queda el Patronat de la Passió per a fer-ne promoció”.

Justament el Patronat de la Passió són els encarregats d’organitzar-ho tot; qui cedeix el raïm, un veï del poble; qui fa el vi, un grup de celleristes i qui en gaudeix tot el poble i tots els visitants que s’hi apropen. Justament aquesta vegada, amb la intenció d’arribar a més gent s’ha decidit obrir les àmfores i fer-ne el tast dissabte al matí enlloc de fer-ho Dijous Sants com altres anys. Juntament amb el Vi de la Passió, dijous es podran tastar a la Confraria altres vins dels cellers de la població.


Les àmfores s’obriran aquest dissabte al casal municipal Rossinyol FOTO: DAVID TORMO


El Vi de la Passió es dóna a tastar juntament amb altres vins dels cellers del poble FOTO: DAVID TORMO


Els organitzadors han decidit canviar el dia del tast de dijous a dissabte perquè hi pugui assistir més gent FOTO: DAVID TORMO


S’ha deixat fermentar en àmfores que s’obriran el Dijous Sant FOTO: PASSIÓ DE VILALBA DELS ARCS


La tria entre la rapa i el gra es fa manualment FOTO: PASSIÓ DE VILALBA DELS ARCS


El Vi de la passió es cull a mà FOTO: PASSIÓ DE VILALBA DELS ARCS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa