VadeVi
Es presenta el treball ‘Els sòls de vinya de la DOQ Priorat’
  • CA

La DOQ Priorat ja té el seu propi mapa de sòls. Es tracta d’una eina que ha de permetre als cellers adequar les seves produccions a les característiques dels sòls de les seves vinyes, una eina per tenir informació bàsica que permeti posar en valor els seus productes. L’Estudi de sòls de vinya de la DOQ Priorat abasta tot el seu àmbit geogràfic, unes 17.650 hectàrees, i s’està treballant des de finals del 2008. Després de més d’un any i mig treballant i una inversió de 30.000 euros aportats pel Departament d’Agricultura (DAR) aquest dimarts se n’ha fet la presentació.

El president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, ha presidit la presentació del treball Els sòls de vinya de la DOQ Priorat acompanyat de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel i del director dels Serveis Territorials del DAR a Tarragona, Xavier Vicens. Cubel ha explicat que el fet de disposar d’un mapa de sòls és una eina útil en el moment de planificar els cultius, varietats, tècniques de plantació, moviments de terra, etc. “Des del DAR considerem que el coneixement dels sòls permet rentabilitzar les produccions agràries i posar en valor el nostre patrimoni”.

A més de dibuixar el mapa del sòl, Els sòls de vinya de la DOQ Priorat, conté una fitxa amb les característiques morfològiques de cada tipus de sòl, les seves propietats analítiques, una descripció detallada de la geologia del seu entorn i diverses fotos del sòl i del seu entorn. També hi ha una valoració de les propietats dels diferents tipus de sòls, cara a la seva gestió i maneig. L’estudi conté també una descripció detallada de la geologia i de les roques sobre les quals s’han desenvolupat aquests sòls, amb nombroses imatges fotogràfiques dels diferents tipus de roques. D’aquesta manera es vol fixar la terminologia i que aquesta pugui ser emprada en la descripció dels diferents indrets de producció vitícola.

Un bon sòl per a fer bons vins
L’estudi conclou que els sòls sobre llicorelles (pissarres, esquistos) són amb diferència el més abundants, dins l’àrea estudiada, però tot i el seu escàs desenvolupament, presenten una gran variabilitat que, conjuntament amb els sòls minoritaris, ofereixen un gran nombre d’oportunitats per aconseguir combinacions sòl-vinya susceptibles d’obtenir productes d’elevada qualitat. La majoria dels sòls són de lleugerament àcids a neutres amb la capacitat d’intercanvi catiònic dominada pel calci. Les propietats hidrològiques d’aquestos sòls fan que la vinya es vegi sotmesa a unes condicions d’alimentació hídrica molt favorable per l’obtenció de vins d’alta qualitat.

Segons Cubel, “els diferents aspectes que s’han treballat en aquest estudi, per la seva especificitat, han de permetre posar en valor els productes vitícoles de l’àrea i han de permetre continuar aprofundint en l’esmentada posta en valor del territori i del paisatge per part de les nombroses empreses vitícoles de la DOQ Priorat”.
D’altra banda, per Cubel “tots aquests fets han d’orientar polítiques de gestió del territori per tal de preservar els sòls de més valor”. “La informació disponible de la tipologia de sòls ha de permetre revaluar les pràctiques de cultiu actualment emprades i dissenyar-ne de noves que permetin una major rendibilitat dels cultius i sostenibilitat dels usos”, ha afegit la directora general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa