Fa uns dies que es van obrir les votacions i ja hi ha resultats. Els Premis Verema han donat a conèixer els vins, projectes o personalitats del món del vi que s’han endut els reconeixements de la seva última edició, corresponent a la de 2023.
En total, han registrat més de 300.000 vots que han servit per a triar els millors de les 18 categories de la competició, i entre els resultats, algunes mencions són per a Catalunya, tres en forma de producte, i una, de projecte vitininícola amb relació a les bones pràctiques en matèria de medi ambient. En l’edició d’enguany en destaquen el guanyador, però també els segons i tercers classificats de cada categoria.
El guanyador absolut en la categoria de vins escumosos és un Corpinnat del Penedès. El Serral del Vell Brut Nature 2017 del celler Recaredo s’ha fet amb el premi a “millor vi escumós de 2023″. Prové de la finca Serral del Vell, que dona nom al producte, i està elaborat amb un 85% de xarel·lo i un 15% de macabeu de la propietat de la família Mata. Neix seguint els preceptes de la viticultura ecològica i biodinàmica i fermenta en bota de roure i dipòsit d’acer inoxidable, acabant la segona en l’ampolla seguint el mètode tradicional. Surt al mercat com a Brut Nature i després d’uns vuitanta mesos de criança.
Acompanyant Recaredo al podi, en aquesta categoria, hi ha el Tantum Ergo Vintage 2019, de Bodega Hispano+Suizas, i el també català Reserva de la Família Gran Reserva 2018 de Juvé & Camps, que ha quedat classificat en tercera posició. Un cava històric de la casa penedesenca, elaborat amb la tríada tradicional de macabeu, xarel·lo i parellada que surt al mercat amb 12%vol., d’alcohol, i després de fer una criança mínima de 36 mesos en ampolla.
En la categoria de vermuts, i en segona posició, hi destaca el Dos Déus Dip Smoked de Priorat B&D Lab. Al podi, destaca en primer lloc el Mon Dieu! Reserva, de Châpeau Wines, i el Vermut Rojo de Bodegas Rey Fernando de Castilla. El Dos Déus Dip, de 15% vol, és un vermut inspirat en el wisky d’Islay i el bourbon americà que recorda, amb el nom, la llegenda tarragonina del llop DIP. Amb vi del Priorat com a base, hi afegeixen la maceració de diverses plantes que s’han secat amb ús de fum de carbó. El recomanen prendre sol o com un ingredient més en cocteleria.
El She Bistro, restaurant amb propòsit de Família Torres ha estat reconegut com un dels millors projectes de formació, solidari i mediambient de 2023. Ha quedat en tercera posició per darrera de Bodegas Izadi es Naturaleza, i de la Cultura de Responsabilidad Social Corporativa de Alma de Carraovejas. A través de la seva Fundació, Torres treballa amb entitats socials amb l’objectiu d’empoderar persones amb discapacitat i promoure la seva inclusió laboral.
L’acte de lliurament dels premis es farà el dia 27 de febrer a la tarda a la sala Apolo del Columnario Malvarrosa del Hotel Balneario Las Arenas, en el marc de l’Experiència Verema de València.