VadeVi
Un espot publicitari i la Setmana del Vi per revifar el vi català en temps de crisi
  • CA
Presidents DO
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)

!--akiadsense-->

Els presidents de les 11 denominacions d’origen vinícoles catalanes, acompanyats per Salvador Puig, director general de l’INCAVI, s’han trobat aquest matí a Can Feixes (Cabrera d’Anoia) per posar sobre la taula la situació que travessa el sector del vi a Catalunya, així com per fer balanç de l’inici de la verema d’enguany.

Pilar Just, la presidenta de la DO Montsant, ha fet balanç de la campanya ‘Gaudeix del que és bo #vicatalà’ que busca ser la resposta unitària del sector a la situació anòmala que es viu a Catalunya, on els vins més consumits no són els vins de proximitat. Ha anunciat que la campanya continuaria aquesta tardor amb el llançament d’un espot publicitari que veurà la llum a finals d’aquest mes de setembre.

Bernat Andreu, president de la DO Conca de Barberà, ha estat l’encarregat de resumir la situació que la crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha creat en el cellers i les dificultats que aquests han patit degut a la caiguda de vendes derivada del tancament del canal Horeca. Alguns cellers s’han vist forçats a acollir-se a les mesures extraordinàries aprovades pel Ministeri d’Agricultura, entre les quals destaquen la collita en verd o la destil·lació de crisi. A més, algunes DOs han creat borses solidàries de personal i equip tècnic per tal de donar suport a aquells cellers que, per possibles quarantenes per positius o contactes amb positius en els mesos més importants de l’any, veiessin minvats els seus equips o fins i tot es veiessin forçats a tancar.

També ha fet balanç de l’inici de verema en aquest any extremadament excepcional també per a la vinya. L’elevada pluviometria durant la tardor i primavera passades ha contribuït a una molt bona recuperació dels ceps, alguns dels quals encara arrossegaven seqüeles de la intensa sequera que va afectar la collita 2017. No obstant això, aquesta aigua abundant també ha tingut conseqüències negatives amb una important incidència de míldiu, especialment acusada en la viticultura ecològica.

Des de les denominacions d’origen, amb aproximadament un 50% de vinyes veremades, segons la zona, s’estima que la reducció global de la verema 2020 respecte a l’any passat podria situar-se entorn del 30-35%, i en algunes zones i varietats concretes la reducció podria superar el 50%. “Malgrat això -ha dit Andreu- la qualitat no s’està veient perjudicada i l’estat fitosanitari del raïm és més que correcta”. I és que els presidents han volgut aclarir que el míldiu és un fong que afecta la quantitat, i no la qualitat del raïm.

Salvador Puig, Director de l’INCAVI de la seva banda ha anunciat que del 9 al 15 de novembre es celebrarà la primera edició de la Setmana del Vi Català. Un esdeveniment que donarà a conèixer i promocionar els vins arreu de Catalunya. Aquesta iniciativa, amb voluntat de continuïtat i de que esdevingui la festa anual dels vins catalans estarà organitzada per l’INCAVI amb el suport de les Denominacions d’Origen catalanes. La Setmana del Vi Català agruparà tot un conjunt d’activitats, tan presencials com virtuals que es celebraran per tot el territori amb un objectiu comú: oferir un tast de la immensa varietat i riquesa del sector. Una programació oberta i participativa que es dibuixarà amb les propostes dels propis actors del sector juntament amb les organitzades pròpiament des d’INCAVI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa